Френското правителство ще мобилизира 40 милиарда евро, за да подкрепи индустриите, най-силно засегнати от коронавирусната криза, пише Reuters.

Парите са главно от заеми и ще бъдат използвани за планове за подпомагане на сектори като туризма, автомобилната индустрия, аерокосмическата и технологичната индустрия, заявиха официалните лица.

Средствата са част от актуализация на бюджета за 2020 г., която правителството ще представи.Министърът на бюджета Джералд Дарманин заяви, че ще има рекорден бюджетен дефицит в публичния сектор от 11,4% от икономическата продукция, ревизиран спрямо 9% само преди няколко месеца.

Икономиката на Франция може да се свие с 20% през второто тримесечие

Втората по големина икономика в еврозоната може да се свие с 20% през второто тримесечие

Това показват изчисленията на официалната статистическа агенция

Правителството няма голям избор, освен да увеличи дефицита, след като втората по големина икономика в еврозоната потъна в рецесия, като брутният вътрешен продукт се очаква да свие 11% през тази година.

Актуализацията на бюджета предвижда нови разходи от 13 милиарда евро, включително допълнителни 5 милиарда за субсидии от държавата, които са обхванали 13 милиона души досега.

Правителството вече обяви планове за туризма и автомобилната индустрия, а мерките за технологичната индустрия предстоят да станат ясни.