Икономическите проблеми на Франция отново се появиха в края на първото тримесечие, тъй като бизнесът неочаквано възобнови спада.

Индексът на IHS Markit за производство и услуги спадна до 48.7 този месец, като отново падна под нивото от 50, което разделя разширяването от свиването. Стойностите са по-ниски от февруарските от 50.4 и се различават с прогнозите на икономистите за известно подобрение.

Новите поръчки намалява и работата от чужбина намалява с най-бързи темпове от близо три години насам, като някои компании обвиняват за сътресенията протестиращите от "Жълтите жилетки" и отлагането на алжирските избори. Фирмите също така стават по-малко уверени в перспективите пред бизнеса, според Markit.

Възстановяването на Франция от "Жълтите жилетки" е твърде бавно

Възстановяването на Франция от "Жълтите жилетки" е твърде бавно

Втората най-голяма икономика в еврозоната не може да възвърне инерцията си

"Френският частен сектор не успя да продължи възстановяването, наблюдавано през февруари", казва Елиът Кер, икономист в IHS Markit. То "изглежда крехко, като последните данни говорят за стагнацията на икономическия растеж".

По-рано този месец Европейската централна банка реагира на трайното забавяне на икономиката в съюза, като предостави нов кръг от парични стимули и нови кредити за банките и намали прогнозата си за растеж за 2019 година.