Газът поевтиня на борсите в Европа в началото на Новата година до най-ниските нива от началото на руската военна инвазия в Украйна.

В началото на търговията днес краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF се понижиха до 70,30 евро за мегаватчас - най-ниска цена от 21-февруари 2022 г. Последва обаче леко нарастване до 77 евро за мегаватчас. Въпреки това газът в Европа се търгува с повече от 75% под рекордните нива от близо 350 евро/MWh, достигнати в края на август 2022 г.

Поевтиняването на природния газ в Европа сега се обяснява основно с необичайно мекото време за сезона, рекордния внос на втечнен природен газ и запълнените средно над 83% газохранилища в ЕС, пише БНР.

Освен това, повишеното производство на вятърна електроенергия и по-малкият износ за съседна Франция, позволиха на Германия да запълва газовите си хранилища за осми пореден ден.

Русия предложи газов съюз на две страни от региона, засега отговор няма

Русия предложи газов съюз на две страни от региона, засега отговор няма

Предложението още не е оформено официално, казаха от Казахстан

В същото време, доставките от Русия по тръбопровода през Украйна са стабилни, а прогнозите за времето сочат нормални до над средните температури в Европа и в началото на януари.

Все пак, предвид че по-голямата част от зимата предстои, има рискове от настъпването на екстремни студове. При такава ситуация, продължителен късен зимен студ може да изтощи запасите от природен газ в ЕС и да "катапултира" нагоре цените на синьото гориво.

Предприятията за комунални услуги също така скоро ще трябва да започнат да планират разходите си на синьо гориво, за да избегнат отново недостиг на газ през следващата зима.

Германия пуска в експлоатация първия си плаващ терминал за втечнен газ

Германия пуска в експлоатация първия си плаващ терминал за втечнен газ

Оператор на терминала е концерна Uniper