Още 800 000 британски домакинства станаха жертва на енергийната криза след колапса на още два доставчика, пише The Guardian. Правителството на Острова обмисля неочакван данък върху компаниите, които печелят от рекордните цени на газа в цяла Европа.

Неуспехът на Avro Energy и Green означава, че седем енергийни компании са фалирали за малко повече от шест седмици, като общо или повече от 1,5 милиона домакинства сега са прехвърлени към нов доставчик и са принудени да плащат стотици британски лири повече за техния газ и електроенергия годишно.

Цената на газа в Европа "счупи" собствения си рекорд

Цената на газа в Европа "счупи" собствения си рекорд

Стойността на "синьото гориво" надхвърли 670 щатски долара за 1000 кубически метра

С нарастващите цени на газа, застрашаващи всички, с изключение на най-големите и мощни компании, Великобритания предупреди, че правителството трябва да се подготви за "много високи цени за дълъг период от време" и ще обмисли "всички възможности" за справяне с кризата.

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че "кризата е нарастващата болка на глобалната икономика".

Според енергийните експерти домакинствата ще бъдат ударени с увеличение на сметките от 139 лири още следващият месец - това са едни от най-скъпите сметки за електроенергия във Великобритания.

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Евродепутатите обвиняват компанията в "пазарни манипулации и изнудване"

В комбинация с нарастващата инфлация, някои икономисти предупреждават за потенциално катастрофална криза, свързана с разходите за живот. И това определено не е проблем само на Великобритания. Важи за цяла Европа.

Но да се върнем на Острова. Според изчисленията едно типично британско семейство с ниски доходи ще бъде по-бедно с 1750 лири до следващия април. Шокът на енергийния пазар поражда безпокойство и за допълнително затруднените в британски вериги за доставки.

За да защитят милиони домакинства, вариантите на правителството включват печелене на пари от газовите компании, които да бъдат налагани с по-високи данъци.

"Все по-високите цени на електроенергията създават много сериозна несигурност за милиони хора", заяви Джонатан Бърли, който е изпълнителен директор на Ofgem. Той добави, че неотдавнашното повишаване на цените на газа е "нещо, което не е виждано никога преди, особено с тези темпове".

Международната агенция по енергетика: Трябва ни повече петрол

Международната агенция по енергетика: Трябва ни повече петрол

В предишния си доклад тя призова за преустановяване на инвестициите в изкопаемите горива

Правителството обмисля да последва плана на Испания за нов данък от 3 милиарда евро (2,58 млиарда лири) върху производителите и търговците на енергия, които ще спечелят от енергийната криза, докато домакинствата и доставчиците на енергия се борят да оцелеят.

Тази седмица от най-големата верига за супермаркети във Великобритания предупредиха, че секторът може да бъде тежко засегнат от презапасяване в навечерието на Коледа, освен ако не бъдат предприети спешни мерки за справяне с кризата. А тя е породена от комбинацията между Брекзит, пандемията, проблемите с веригите за доставки и нарастващите цени на енергийния пазар.