Само преди месец Международната агенция по енергетиката (МАЕ) посочи в доклад, че, за да се справим с глобалното затопляне, всички инвестиции в добива на изкопаеми горива трябва да бъдат преустановени. Днес институцията обръща палачинката и призова за увеличаване на добива на петрол.

Прогнозираният икономически растеж ще увеличи търсенето на петрол, което ще достигне нивата си от преди пандемията догодина. Точно затова и според агенцията трябва да се увеличи и добивът, особено, според нея, от ОПЕК+.

От МАЕ отчитат, че търсенето на петрол ще нарасне с 5,36 млн. барела дневно през 2021 г. и с 3,07 млн. барела петрол дневно през 2022 г. Към края на следващата година то трябва да достигне 99,46 млн. барела дневно.

На малко или много същото мнение са и водещите анализатори на петрола. Неслучайно някои институции прогнозират връщане на цените на стойности от 100 долара за барел. Изглежда, че единственото, което може да спре подобна прогноза, е нов локдаун, дължащ се на разпространяване на нови версии на коронавируса.

Даже и МАЕ да е "на една страница" с други анализатори, репутацията на институцията страда сериозно заради противоречащите си препоръки в два последователни документа.

"Уместността на някои от докладите ѝ ще трябва да бъде преоценена, особено когато се разглеждат грандиозният доклад "Златната ера на газа" и пътната карта "Неутрални нулеви емисии до 2050 г.", пише Кирил Видерсховен за Oilprice.

Същевременно потенциалните допълнителни 1,4 милиона барела петрол дневно на пазара няма да забавят сегашния бичи пазар. Дори допълнителният износ на петрол в Иран само ще смекчи някои от нарастващите ценови рискове. Основният заместващ фактор в момента е американският шистов петрол, който може да бъде стимулиран от по-високите цени на суровината, за да се върне към увеличаване на производството.