Цената на газа на европейския пазар достигна нов исторически максимум, надхвърляйки 670 долара за 1000 кубически метра, съобщава РИА Новости. В края на август цената на "синьото гориво" надвиши 620 долара за 1000 кубически метра, което беше и предният рекорд.

Тази седмица започна новият ръст. В понеделник цената на газа надхвърли 650 долара, а на следващия ден премина 660 долара. Днес тенденцията продължи.

"Булгаргаз" иска газът да поскъпне със 17%

Цената на газа може да удари 10-годишен рекорд

Дали това ще се случи ще разберем на 1 септември

Експертите отдават увеличението на цените на ниското ниво на пълнене на подземните газохранилища в Европа. Руското радио Sputnik съобщи, че "Газпром" обещава да започне доставките на газ по газопровода "Северен поток 2" възможно най-скоро.

На този фон Брюксел е уверен, че до 2046-а година Европа вече няма да се нуждае от руския природен газ и напълно ще премине към възобновяеми източници. Приоритетът е зеленият водород, слънчевата и вятърната енергия. Това ще промени подреждането на международната сцена.

Французите, германците, австрийците се борят за титлата на водещата водородна сила. В Германия влаковете вече се движат с това екологично гориво, отчасти използвано за отопление вместо природен газ. Сега се строи най-голямата инсталация за производство на водород чрез електролиза в страната.

Белгия и Холандия искат да тестват речен кораб, задвижван от зелено гориво. В Австрия трите най-големи концерна стартираха няколко съвместни проекта за използването на водород в стоманодобивната промишленост.

Газ може да потече по "Северен поток 2" още тази година

Газ може да потече по "Северен поток 2" още тази година

Фючърсите на синьото гориво поевтиняха с 12%

В света на възобновяемата енергия вместо тръбопроводи - електропроводи, вместо сондажни платформи - зони със соларни и вятърни инсталации. Ценят се редкоземните метали - литий, кобалт. Затова Брюксел изгражда активни връзки с африканските страни, където се добиват тези полезни изкопаеми.

Сред потенциалните доставчици е Украйна. Такива находища са разработени там от съветско време. Преговорите продължават от есента на миналата година, през февруари ЕС реши да отпусне допълнителни 800 хиляди евро, включително въпроса за доставките на критично важните суровини в програмата за техническа помощ на Киев.

Евентуалният отказът на Брюксел от изкопаеми горива ще удари силно руската икономика. Преходът към възобновяеми енергийни източници обаче според експерти ще отнеме поне 30 години. През цялото това време Европейският съюз ще се нуждае от руския природен газ - независимо от цената.

Европа се отказва от руския природен газ. Датата вече е определена

Европа се отказва от руския природен газ. Датата вече е определена

Поради зелената революция Русия ще загуби около 34 милиарда евро за десет години