Брюксел е уверен, че до 2046 г. Европа вече няма да се нуждае от руския природен газ и ще напълно ще премине към възобновяеми източници. Приоритетът е зеленият водород, слънчевата и вятърната енергия. Това ще промени подреждането на международната сцена. Реално ли е да се изоставят обичайните ресурси след четвърт век и как това ще се отрази на Русия, пише РИА Новости.

Парите за вятъра и слънцето

"Най -късно след 25 години ще спрем вноса на руски газ. И Украйна трябва да се подготви за това. Както и в другите страни, вие трябва да знаете какво да правите, когато това се случи", предупреди Ангела Меркел по време на посещението си в Киев.

Тя призова да се развива алтернативнате енергия. Преди година ЕС предложи стратегия за широкото използване на зелен водород, получен от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). За това се отделят големи средства: До 2025 г. се планира да се инвестират в проекта от 180 до 470 милиарда евро. По замисъла на Брюксел, Киев може да стане един от основните партньори.

Ерата на евтиния природен газ приключи

Ерата на евтиния природен газ приключи

Липсата на инвестиции ще донесе енергийна криза, казва руски мениджър

В началото всичко изглеждаше като скъпо начинание на еколозите. Но постепенно възобновяемите енергийни източници заемат все по-видно място в европейския енергиен сектор. Това подхранва амбициите на Европейския съюз: Силната икономика, натрупаният опит и най-важното - липсата на собствени въглеводороди тласкат към "зелена революция".

Французите, германците, австрийците се борят за титлата на водещата водородна сила. В Германия влаковете вече се движат с това екологично гориво, отчасти използвано за отопление вместо природен газ. Сега се строи най-голямата инсталация за производство на водород чрез електролиза в страната.

Белгия и Холандия искат да тестват речен кораб, задвижван от зелено гориво. В Австрия трите най-големи концерна стартираха няколко съвместни проекта за използването на водород в стоманодобивната промишленост.

В света на възобновяемата енергия вместо тръбопроводи - електропроводи, вместо сондажни платформи - зони със соларни и вятърни инсталации. Ценят се редкоземните метали - литий, кобалт. Затова Брюксел изгражда активни връзки с африканските страни, където се добиват тези полезни изкопаеми.

Сред потенциалните доставчици е Украйна. Такива находища са разработени там от съветско време. Преговорите продължават от есента на миналата година, през февруари ЕС реши да отпусне допълнителни 800 хиляди евро, включително въпроса за доставките на критично важните суровини в програмата за техническа помощ на Киев.

САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

Газопроводът все пак ще заобикаля Украйна, доставяйки газ до Германия

Основният аргумент за Запада е борбата срещу глобалното затопляне. Но пионерите, изоставили въглеводороди в полза на възобновяеми енергийни източници, може и да загубят: те ще трябва да платят повече. И несъмнено бедните държави ще предпочетат да спестят пари.

В това отношение ЕС не се ограничава само с убеждаване и дипломация. Пазарът там просто ще бъде затворен за недостатъчно зелените стоки. От 2030 г. Брюксел ще въведе данък върху въглеродния отпечатък - те ще се налагат върху всички продукти, чието производство и доставка са свързани с емисиите на въглероден диоксид. Това трябва да защити европейските производители по време на преходния период и да принуди чуждестранните компании да преминат към възобновяеми източници на енергия.

Поредната революция и Русия

Смята се, че Русия ще загуби около 34 милиарда евро за десет години поради този преход. Затова Министерството на икономическото развитие обяви нов проект за нисковъглеродна стратегия, която има за цел да намали емисиите на парникови газове с 25 % до 2050 г.

А в Европа все повече се инсталират слънчеви панели и вятърни мелници. "В началото този вид производство на електроенергия не можеше да се конкурира с изгарянето на газ и въглища. Но се появиха нови технологии. За петдесет години електричеството от слънчев панел е поевтиняло няколкостотин пъти и се изравнява с традиционните източници на енергия", припомня директорът на програмата "Икономика на енергията" в Руското училище по икономика Виталий Казаков.

Преходът към зелена енергия ще струва поне 92 трилиона долара

Преходът към зелена енергия ще струва поне 92 трилиона долара

През следващите 30 години

Според него за европейците основното е икономиката и чак тогава - екологията. Москва все още остава в кулоарите на "зелената революция", но се опитва да отговори на европейските инициативи. А в ЕС Русия се счита за потенциален пазар за европейско оборудване за възобновяема енергия.

"Третата индустриална революция приключва в света и започва четвъртата. Една от основните характеристики на индустриалната икономика е изгарянето на изкопаеми горива, постиндустриалната икономика е използването на възобновяеми енергийни източници. Генерацията на газ е по-рентабилна енергия от въглищата, ядрената и възобновяемата. Когато се изгаря газът, емисиите на въглероден диоксид са по-малки, отколкото от въглища и петролни продукти, но по-високи, отколкото от възобновяеми енергийни източници ", обяснява Константин Суховерхов, програмен координатор на Съвета по международни отношения на Русия.

Защо руснаците ще обеднеят, ако зеленият преход в страната не бъде осъществен?

Защо руснаците ще обеднеят, ако зеленият преход в страната не бъде осъществен?

Ръководителят на Sberbank Герман Греф заяви, че "зеленият преход" в Русия е крайно наложителен

Отказът на Брюксел от изкопаеми горива ще удари силно руската икономика, каза той.

Преходът към възобновяеми енергийни източници обаче според експерти ще отнеме поне тридесет години. През цялото това време Европейският съюз ще се нуждае от руския природен газ. Затова страните от ЕС се опитват да не изострят отношенията с Москва, но подчертават: бъдещето принадлежи на възобновяемата енергия.