Ерата на евтиния природен газ изглежда приключи и отстъпва на период с далеч по-скъпата енергия, която ще засегне цялата световна икономика, пише Bloomberg.

През по-голямата част от последното десетилетие природният газ, използван за генериране на електричество и за отопление на жилищата, бе в излишък и евтин заради висок ръст на предлагането от САЩ до Австралия. През тази година това се промени, тъй като търсенето драстично изпревари предлагането. В Европа цените достигнаха рекорд през тази седмица, а доставките на втечнен природен газ към Азия се намират на исторически връх през тази година.

С малко други възможности, светът ще разчита на по-чистия природен газ като заместител на въглищата, за да постигне зелените си цели. Но производителите свиват инвестициите в ново предлагане заради призиви от инвеститори и правителства - и ако това не се промени, енергията ще остане скъпа. "Както и да го погледнем, природният газ ще бъде преходното гориво в продължение на десетилетия", смята Крис Уифър, главен изпълнителен директор на руската Macro-Advisory. "Вероятно цената на природния газ ще остане висока в средносрочен план и ще се повиши в дългосрочен".

Прогнозите са до 2024 г. търсенето да се покачи със 7% спрямо нивата от преди пандемията, според Международната агенция по енергетика. До 2035 г. апетитът ще нараства със 3,4% годишно, гласи анализ на McKinsey & Co.

По-високите цени означават по-високи разходи и за заводите, и за производството на петрохимикали, което ще разтърси всеки ъгъл на световната икономика и ще подхрани опасения за инфлация. За потребителите те означават по-високи месечни сметки. Новината е особено лоша за по-бедните държави като Пакистан и Бангладеш, които преработиха енергийните си политики с идеята, че в дългосрочен план цената на природния газ ще е ниска.

Спрямо рекордното дъно от май 2020 г., цените в Европа се покачиха с над 1 000%. В Азия поскъпването е шесткратно. Дори в САЩ, където шистовото производство ги държеше ниски, те се покачиха до най-високото си ниво за това време от годината от десетилетие.

Макар че има еднократни фактори, които повишиха цените, като проблеми с доставките, световното икономическо възстановяване и липса на нови експортни съоръжения, расте консенсусът, че светът е изправен пред структурна промяна.

Преди десетилетие МАЕ прогнозира, че светът влиза в "златната ера" на растежа на търсенето на природния газ заради историческата експанзия на предлагането. И наистина, между 2009 и 2020 г. потреблението нарасна с 30%. Държавите се възползваха от природния газ като бърз и сравнително евтин начин да намалят въглеродния си отпечатък. Този тип гориво е най-чистото сред изкопаемите и емитира почти 50% по-малко въглероден диоксид от въглищата.

Няма знаци, че растежът на търсенето ще се забави

Заради високите цени на въглеродните кредити, ютилити компаниите в Европа преминават на газ. Правителствата в Южна и Югоизточна Азия планират десетки нови заводи, за да посрещнат очакваното по-високо търсене на електричество. Китай ще зависи все повече от природния газ, след като търси намаляване на потреблението на въглища.

Обичайно, силното търсене би окуражило нови инвестиции. Но един от големите фактори за по-високите цени е липсата на свеж капитал, с който предлагането да бъде увеличено. До голяма степен това се дължи на отрицателните настроения срещу изкопаемите горива. Дори МАЕ, която казваше, че природният газ е мостът към нисковъглеродно бъдеще, по-рано тази година заяви, че инвестициите в сектора трябва да бъдат спрени, за да се постигне въглеродна неутралност на световната икономика до 2050 г.

Без нови инвестиции, потреблението на втечнен природен газ в Азия - световният двигател на растежа на търсенето - ще надхвърли предлагането със 160 млн. тона до 2035 г., според Wook Mackenzie. През миналата година континентът е внесъл 250 млн. тона.

Марк Гетвей, заместник главен изпълнителен директор на руската Новатек, предупреждава, че "зеленото движение" ще попречи на осигуряването на адекватни доставки. "Липсата на капиталови инвестиции в нови проекти няма да доведе до енергиен преход, а ще ни постави по пътя към неизбежна енергийна криза", казва той.