Най-големите германски сектори в индустрията се намират на прага на лавина от фалити и много скоро могат да се окажат пред колапс. Причината: намаляването на доставките на руски природен газ. За това предупреждава висшият синдикален представител на страната Ясмин Фахими, съобщава Bloomberg.

Днес в Германия започнаха кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц.

"Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло и химическа промишленост са част от тях", заяви Ясмин Фахими в интервю за вестник Bild am Sonntag.

Огромен недостиг на кадри в Германия: ето в кои професии

Огромен недостиг на кадри в Германия: ето в кои професии

Има стотици хиляди незаети работни места

Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Защото нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите.  

Миналата събота министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек заяви, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти.

"Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство", каза Хабек.

Най-голямата икономика в Европа разчита на Русия за около една трета от енергията си. Владимир Путин обаче постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Ще се изправи ли Германия пред рецесия в хода на газовата криза

Ще се изправи ли най-голямата европейска икономика пред рецесия в хода на газовата криза

ЕС разчиташе на Русия за цели 40% от нуждите си от газ преди войната