Много свободни работни места, малко кандидати: през 2021 в Германия нуждата от квалифицирана работна ръка в много браншове е нараснала. Според данните на Института за германска икономика през миналата година е имало 201.411 незаети работни места за хора с техническа професионална квалификация (строителни работници, електротехници, фаянсаджии, дърводелци и др.) при само 139.256 безработни кадри.

Липсата на кадри може да забави енергийния преход

Особено драматична е ситуацията в строителния бранш. Но в страната липсват и много електротехници, специалисти по климатична, отоплителна и санитарна техника, фаянсаджиии и други занаятчии.

Недостигът на квалифициран персонал би могъл да забави климатичния и енергиен преход в Германия. Много фирми вече се оплакват, че не успяват да поемат всички поръчки, тъй като не разполагат с достатъчно кадри - било то за инсталацията на соларни панели, фотоволтаични панели, топлинни помпи или пък за енергийно ефикасно саниране на стари сгради.

Минималната работна заплата в Германия ще се повиши до €1920 месечно от 1 октомври

Каква ще бъде минималната заплата в Германия от 1 октомври?

Бундестагът гласува минималното заплащане на час да стане €12

От години съюзите на занаятчиите се оплакват от недостиг на кадри и все по-малкия брой кандидати за обучение в сферата на строителството, електротехниката, санитарните и климатични инсталации. Според изследване, проведено по поръчка на фракцията на Зелените в Бундестага, до 2030 година на Германия ще са ѝ нужни още 440 000 квалифицирани кадри, за да могат да бъдат достигнати енергийните цели на правителството. В това число влиза изграждането на нови соларни и вятърни паркове, както и поддръжката на вече съществуващи такива, ефикасното енергийно саниране на старите сгради, както и производството и поддръжката на електромобили.

Липсват стотици хиляди педагози

Но не само в строителния и технически бранш липсват кадри. В сферата на грижите за болни и възрастни хора също има огромен недостиг на квалифициран персонал, както и в образованието. Преди броени дни Институтът за германска икономика информира, че само покрай нарастващия брой деца бежанци от Украйна в Германия е възникнала допълнителна липса на 20 000 педагози. А според профсъюза "Възпитание и наука" през следващите пет до шест години в Германия ще има около 200 000 незаети работни места в яслите и детските градини и около 250 000 в училищата.