Минималната заплата в Германия се вдига на 12 евро на час. Това означава, че минималното заплащане в страната за стандартна 8-часова работна седмица ще бъде 1 920 евро месечно. Решението бе взето в петък (3 юни) от германския парламент, който изпълни ключовото предизборно обещание, което канцлерът Олаф Шолц даде преди изборите миналата година.

Това увеличение от близо 15% ще влезе в сила на 1 октомври. Правителството твърди, че около 6,2 милиона души в Германия в момента работят за по-малко от 12 евро на час.

Ето какви заплати получават служителите на Lidl в Германия

Ето какви заплати получават служителите на Lidl в Германия

От юни 2022 г. минималната работна заплата в дискаунтъра се вдига

Германия е сравнително закъсняла с въвеждането на национална минимална работна заплата. Този минимум на заплащането беше въведен през 2015 г. по настояване на лявоцентристките социалдемократи на Шолц, които по това време бяха младши партньори в правителството на консервативния канцлер Ангела Меркел.

Първоначално минималната работна заплата беше 8,50 евро на час. Комисия, наблюдаваща увеличенията на заплащането, включваща представители на профсъюзите и работодателите, по-късно одобри увеличение до сегашните 9,82 евро. Тази сума ще се повиши до 10,45 евро от 1 юли, преди да достигне 12 евро - след три месеца. 

Шолц отдавна настоява за увеличение до 12 евро и го превърна в ключов елемент на кампанията си миналия септември, като го представи като въпрос на справедливост и "уважение", припомня U.S. News, цитирайки АП.

Изпълнителният директор, който взима годишна заплата над 6 000 пъти по-голяма от тази на служителите

Изпълнителният директор, който взима годишна заплата над 6 000 пъти по-голяма от тази на служителите

Той е взел почти 213 милиона долара през 2021 г.

Днес стана ясно и друго решение, свързано със заплатите: в сферата на почистването на сгради стартовата заплата при тарифните трудови договори скача от 1 октомври 2022 година на 13 евро, пише DW. А от 1 януари 2024-a тя ще стане 13,50 евро. Днес началното заплащане в този сектор е 11,55 евро. Хората, които работят в сферата на почистването на стъкла и фасади пък ще получават още повече - по 16,20 евро на час. А от 1 януари 2021 - с 50 цента повече. В този бранш са заети около 700 000 работници.