След конкурента си Aldi, дискаунтърът Lidl също ще увеличи минималната работна заплата и ще плаща повече пари на служителите си в Германия, съобщава Stern. И двете компании плащат на служителите си заплати, които са доста по-високи от законоустановената за страната минимална работна заплата - от 1 януари тя е 9,82 евро на час.

Плановете на Lidl са минималната работна заплата за служителите в Германия от да се вдигне от €12,50 на €14 евро на час от юни.

Lidl България поема председателството на Сдружението за модерна търговия

Lidl България поема председателството на Сдружението за модерна търговия

СМТ обединява 13 от най-големите компании в търговията на дребно у нас

Конкурентния дискаунтър Aldi също обяви в края на април, че ще увеличи минималната заплата за собствените си служители на 14 евро от юни. Компанията оправда повишението на надницата с инфлацията.

Това означава, че минималната заплата в двата най-големи германски дискаунтъра ще продължи да бъде много над законовата минимална заплата. Плановете са тя да се увеличи до 10,45 евро през юли 2022 г.

Днес Федералната статистическа служба на страната (Destatis) съобщи, че инфлацията в Германия през април в годишно изражение, според окончателната оценка, се е ускорила до 7,4% от 7,3% месец по-рано.

След 40 години застой сграда на МВР в Разград може да стане магазин на Lidl

След 40 години застой сграда на МВР в Разград може да стане магазин на Lidl

От ръководството на веригата магазини са проявили интерес за инвестиция

Показателят за годишния ръст на потребителките цени се превърна в рекорд за цялата история на наблюденията на Destatis.

Равнището на индикатора съвпадна с прогнозата на анализатори, анкетирани от портала DailyFX и предварителна оценка на Destatis.

Инфлацията достигна нов връх след обединението на Германия през март, отбелязва Destatis. За последен път толкова високи темпове на инфлация са наблюдавани през есента на 1981 г.

Инфлацията в Германия достигна исторически рекорд

Инфлацията в Германия достигна исторически рекорд

Федералната статистическа служба отчете 7,4%ръст на потеребителските цени

Цените на храните и безалкохолните напитки в Германия миналия месец се повишихана годишна база с 8% и с 3,3% на месечна база. Услугите поскъпват с 2,3% за година и с 0,4% на месец. Цените на енергията за жилищата се увеличават съответно с 33,6% и намаляват с 1.6%. Цените на облеклото и обувките нарастват с 3,4% на годишно и 1,2% месечно.

През април на месечна база потребителските цени в Германия се повишиха с 0,8% от 2,5% през март, като стойностите също съвпаднаха с изчисленията на експертите.

В същото време потребителските цени в страната по стандартите на ЕС (хармонизиран индекс на потребителските цени), според крайната оценка, ускориха растежа до 7,8% на годишна база от 7,6% месец по-рано. През април те нарасна с 0,7% при 2,5% ръст, отчетен през миналия месец.