Инфлацията в Германия през април в годишно изражение, според окончателната оценка, се е ускорила до 7,4% от 7,3% месец по-рано. Това се казва в прессъобщението на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

Показателят за годишния ръст на потребителките цени се превърна в рекорд за цялата история на наблюденията на Destatis.

Равнището на индикатора съвпадна с прогнозата на анализатори, анкетирани от портала DailyFX и предварителна оценка на Destatis.

Инфлацията достигна нов връх след обединението на Германия през март, отбелязва Destatis. За последен път толкова високи темпове на инфлация са наблюдавани през есента на 1981 г.

Цените на храните и безалкохолните напитки в Германия миналия месец се повишихана годишна база  с 8% и с 3,3% на месечна база. Услугите поскъпват с 2,3% за година и с 0,4% на месец. Цените на енергията за жилищата се увеличават съответно с 33,6% и намаляват с 1.6%. Цените на облеклото и обувките нарастват с 3,4% на годишно и 1,2% месечно.

През април на месечна база потребителските цени в Германия се повишиха с 0,8% от 2,5% през март, като стойностите също съвпаднаха с изчисленията на експертите.

В същото време потребителските цени в страната по стандартите на ЕС (хармонизиран индекс на потребителските цени), според крайната оценка, ускориха растежа до 7,8% на годишна база от 7,6% месец по-рано.

През април те нарасна с 0,7% след 2,5% месец по-рано. Индикаторите напълно съвпаднаха с прогнозите на анализаторите и предварителните оценки на статистиката.