Германия е изправена пред сигурна рецесия, ако доставките на руски газ спрат напълно, предупреди германската индустриална асоциация на BDI. В същото време Италия заяви, че ще обмисли предлагането на финансова подкрепа, за да помогне на компаниите да презаредят газовите хранилища, за да избегнат сериозна криза през зимата, пише Reuters.

ЕС разчиташе на Русия за цели 40% от нуждите си от газ преди войната - (55% за Германия). Цените на газа достигнаха рекордни нива. Някои държави дори временно отмениха плановете си за затваряне на въглищни електроцентрали.

Германската индустриална асоциация на BDI намали прогнозата си за икономически растеж за 2022 г. до 1,5% от 3,5% - прогнозирани преди началото на войната. Според а индустриална асоциация спирането на доставките на руски газ ще доведе до рецесията в най-голямата европейска икономика и това ще е неизбежно.

Германия е подложена на икономическа "руска газова атака"

Най-голямата икономика в Европа е подложена на икономическа "руска газова атака"

Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек

Германският министър на икономиката Роберт Хабек коментира, че намалените доставки представляват икономическа атака и са част от плана на руския президент Владимир Путин да всее страх. "Не може да се позволи на тази стратегия да успее", казва той.

Европа не успява да запълни и газовите съоръжения - сега са пълни на около 55%, но целта на целия ЕС е за запълване на 80% до октомври и 90% до ноември, което би помогнало на блока да преживее зимата, ако доставките бъдат прекъснати .

Германският газов регулатор Bundesnetzagentur очерта подробности за нова тръжна система, която ще започне през следващите седмици, целяща да насърчи производителите да консумират по-малко газ.

Шефът на Bundesnetzagentur постави въпроса дали сегашните доставки на газ ще могат да задоволят страната през зимата. По-рано той коментира, че е твърде рано да се обявява извънредно положение или третият етап от плана за криза.

Главният изпълнителен директор на най-голямата енергийна компания в Германия RWE Маркус Креббер обаче заяви, че Европа има малко време за планиране. По думите му в момента няма план на европейско ниво, а всяка страна разглежда своя план за извънредни ситуации.

Покачващите се европейски цени привлякоха повече товари на втечнен природен газ, но на Европа й липсва инфраструктура, за това.

Европа търси повече доставки по тръбопроводи от европейски компании в Норвегия и други държави, като Азербайджан.