Планът на Германия за легализиране на канабиса е получил зелена светлина от ЕС, според министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, който обяви, че през следващите седмици ще бъде представен законопроект за легализирането на канабиса.

Германия има план за легализиране на канабиса за развлекателна употреба и иска да стане първата европейска страна, която регулира продажбата на продукти от канабис.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах е получил положителна обратна връзка от ЕС, подчертавайки, че законодателството трябва да е в съответствие с разпоредбите на ЕС, пише Forbes.

Германия е все по-близо до легализирането на канабиса - какво гласи готвената реформа

Германия е все по-близо до легализирането на канабиса - какво гласи готвената реформа

С промените ще се позволи продажбата на канабис в лицензирани магазини и аптеки

Според министъра плановете за легализиране на канабиса ще бъдат одобрени от ЕС. Той заяви, че има "много добра обратна връзка" от Европейската комисия. Законопроект относно законодателството за канабиса ще бъде представен "през ​​следващите няколко седмици".

Законопроектът вероятно ще се основава на плана за легализиране на употребата на канабис от възрастни, който беше одобрен по-рано. Първоначалният план предлага някои известни ограничения върху притежанието на канабис, включително ограничение от 30 грама за пълнолетни. Ще се позволява домашно отглеждане на до две растения, както и на лицензирани магазини и аптеки да продават продукти от канабис.

Рекламата на тези продукти ще бъде забранена, а задължително условие ще има канабисът за развлечение, продаван в Германия, да се отглежда и произвежда в страната.

Лаутербах обясни, че ще бъдат направени някои промени в първоначалния план на правителството, за да се съобрази с европейските разпоредби. Той обаче не уточни какви ще бъдат промените.

Ако Германия успешно преодолее международните и европейски правни пречки и продължи с легализирането на канабиса за развлечение, се очаква промените да влязат в сила през 2024 г.