Германия планира да декриминализира закупуването и притежаването на малки количества канабис. Това гласи проект за реформа, който ще изпълни предизборното обещание на лявоцентристката коалиция.

С промените ще се позволи продажбата на канабис в лицензирани магазини и аптеки, но ще се забрани рекламата за насърчаване на потреблението.

Документът представлява постепенна стъпка към приемане на законодателство, което може да влезе в сила още по време на този парламентарен мандат. Това би било решителна стъпка към легализация на канабиса в най-гъсто населената страна в ЕС и огромна възможност за северноамериканската индустрия за производство на канабис.

Това няма да е първата страна в Европа с подобна стъпка. Сред европейските страни, в които действа подобно законодателство е Португалия например.

Преди да бъде изготвен Документът, беше проведено няколкомесечно разследване на германския комисар по наркотични вещества Буркхард Блинерт. Планът, на който ще се основава законодателството, ще декриминализира покупката и притежанието на до 20 грама канабис от възрастни. Също така би било законно да се култивират до две растения канабис в домакинство.

Отгледаният канабисът трябва да се продава в лицензирани места и евентуално в аптеки. Обмисля да се разрешат места с опции за консумация като кафенета. Германия разреши продажбата на медицински канабис в аптеките от 2016 г.

Освен това трябва да ограничение за психоактивното вещество в канабиса THC, който се продава законно, чието количество ще варира за различните възрасти.

Не всички обаче са съгласни в плана на Блинерт, което означава, че може да се наложи да претърпи допълнителни промени.

Някои от споровете са свързани именно с ограниченията на THC, ограниченията за притежание и по-строгите разпоредби до 21-годишна възраст, които биха накарали потребителите да се обърнат към черния пазар, смятат критици.

Едно е явно - дебатът ще бъде следен отблизо в международен план. Това е така не само защото Германия е най-голямата икономика в ЕС и играе роля даващ пример, но и защото се преследва легализация с регулации, контрол и прозрачност по цялата верига - все пак в Германия нищо не е остава на случайността.