Германският канцлер Ангела Меркел ще преговаря за постигане на компромис относно втори пакет стимули в помощ на най-голямата европейска икономика, която е потънала в дълбока рецесия, причинена от коронавируса.

През март правителството на Меркел пусна първоначален пакет от стимули и гаранции, в отговор на въздействието на епидемията върху потребителите и бизнеса. Сега властите в Германия ще се фокусират върху опитите да "върнат" икономиката от свиване, което се очаква да надхвърли 6% през тази година, най-сериозното след Втората световна война, предава Bloomberg.

Вероятно пакетът от стимули ще бъде на стойност между 50 и 100 милиарда евро, според източници на Bloomberg. Възможните мерки варират от парични бонуси за стимулиране на продажбите на автомобили до финансова помощ за семейства с деца. Министърът на финансите Олаф Шолц иска да разшири държавната програма за подпомагане на работниците, известна като Kurzarbeit.

Социалдемократите настояват за близо 100 милиарда евро, докато групата на Меркел има желание да ограничи размера, според запознати. Общият обем на пакета ще бъде между 75 милиарда и 80 милиарда евро, като федералното правителство предоставя "значително повече от 60 милиарда".

Официално: Германия е в рецесия

Официално: Германия е в рецесия за първи път от 2013 година

Спадът през първото тримесечие е вторият най-сериозен от началото на 90-те години

За какво миже да послужат стимулите

Социалдемократът Шолц, който също е вицеканцлер, предложи спасителен фонд от 57 милиарда евро, за да компенсира общините за намаляването на приходите от корпоративен данък. Той ще бъде финансиран от германските провинции и федералното правителство, които ще залагат по 28,5 милиарда евро.

Шолц иска да увеличи семейната субсидия от сегашната сума от около 204 евро до 300 евро на дете. Меркел не се противопоставя, но иска да обвърже субсидията с данъка върху дохода, така че по-бедните да са основните бенефициенти.

Бизнесът очаква операциите да се върнат към нормалното си ниво девет месеца след блокировките заради коронавируса през второто тримесечие, заявиха Ifo миналата седмица. При този сценарий икономиката ще се свие с 12,4% през второто тримесечие на тази година.

Според най-лошия сценарий връщането към нормалното ще отнеме 16 месеца, а свиването ще бъде от порядъка на 9,3% през тази година.