Инфлацията в Германия през януари 2024 г., според окончателната оценка, се е забавила до 2,9% на годишна база от 3,7% през декември. През първия месец на годината потребителските цени в страната, изчислени според националните стандарти, са се повишили с 2,9% спрямо същия месец на 2023 г., след като се повишиха с 3,7% месец по-рано. Спрямо предходния месец цените са се увеличили с 0.2%.

Това показват окончателни данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

Динамиката на показателите за инфлацията в страната съвпадна с предварително обявените данни.

Цените на храните и безалкохолните напитки в Германия са се повишили с 4,2% на годишна база миналия месец и с 0,8% на месечна база. Услугите са поскъпнали с 5,9% за година. Цените на облеклото и обувките се повишават с 3% на годишна база и намаляват с 5,2% на месечна база. Цените на енергията за бита намаляват с 3,4% на годишна база.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, са се увеличили с 3,1% на годишна база през януари 2024 г., след като са нараснали с 3,8% предходния месец. Спрямо предходния месец потребителските цени са намалели с 0.2%. Анализаторите прогнозираха средно увеличение от 3,1% на годишна база и спад от 0,2% на месечна база.