Близо една четвърт от живеещите в Северна Ирландия притежават ирландски паспорт, но с напускането на Великобритания на ЕС увеличението е осезаемо. Ирландското правителство съобщи за 20-процентен ръст на подадените заявленията за паспорти през 2017 г., като най-много от желаещите са британци.

Някои експортни компании от Северна Ирландия, като Co Tyrone, търсят начин да избегнат разходите за доставка и да си гарантират по-лесен достъп до Европа след Брекзит, изисквайки от служителите си да се сдобият с ирландски паспорт, съобщава The Irish Times.

Брой подадени заявления за ирландски паспорт

Източник: Bloomberg

Брой подадени заявления за ирландски паспорт

Според мирното споразумение от 1998 г. гражданите на Северна Ирландия имат право на британски, ирландски или и двата паспорта.

Ирландският паспорт би означавал, че притежателите му са граждани на ЕС и разполагат със същите права и привилегии. Притежаването на такъв например би им гарантирало по-евтино здравеопазване и образование.

Но опасенията, че няма да е толкова просто натежават - много от изброените права са застрашени, освен ако Великобритания и ЕС не се съгласят да считат Северна Ирландия за част от блока след Брекзит. Битката за правата е микрокосмос на по-широкия спор за Ирландия, който заплашва да изпрати Великобритания извън ЕС без сделка, пишат Bloomberg.

Статутът на Северна Ирландия е ключов момент за разговорите по Брекзит. Въпреки, че акцентът е върху граничните контролно-пропускателни пунктове, въпросът дали северноирландците да запазят ползите от европейското гражданство се оказва "труден", каза ирландският премиер Лео Варадкар миналата седмица. Това е още един пример за това как Брекзит рискува да отвори отново стари рани, зараствали през последните две десетилетия.

56% от жителите на Северна Ирландия гласуваха да останат в ЕС на референдума и във връзка с това Дъблин получи над 180 000 заявления за ирландско гражданство след вота.

Много от подалите ги се надяват на същите права и привилегии като останалите граждани на ЕС. Пример за това са университетските такси. Гражданин на ЕС, изучаващ инженерство в Тринити Колидж в Дъблин, плаща около 28 000 евро в продължение на 4 години. Гражданите извън ЕС, като британците след Брексит, ще плащат около 100 000 евро.

Проблемът е, че много от тези права са свързани с продължително пребиваване. Студентът трябва да е живял в ЕС в продължение на три от петте години, предхождащи приемането, за да получи право на по-ниски такси.

Решението е да се третират жителите на Северна Ирландия сякаш живеят в ЕС след Брекзит, каза Варадкар. Брюксел предложи регионът да се третира като част от митническата зона на блока, за да се избегне връщането на граничните пунктове в Ирландия. Великобритания отхвърли предложението, определяйки го като опит за анексиране на Северна Ирландия.

Ирландските власти казват, че е важно да се спази споразумението от Разпети петък, което гарантира мира в Ирландия, но е необходимо и да се помисли за правата на жителите в Северна Ирландия, за да се избегне напрежение.