Цените на храните и напитките в Европейския парламент се очаква да се увеличат с между 6 и 14% от април заради инфлацията, пише Politico

Увеличението ще засегне заведенията, използвани от служители, депутати и посетители в сградите на Европейския парламент в Страсбург, Брюксел и Люксембург.

"Доставчиците на кетъринг услуги в ЕП не са субсидирани и на трите места", отбелязва говорител на Европейския парламент.

Скалата на цените е различна за всяка от тези три локации. Една от основните е Eurest, която е част от Compass Group France.

Табели в т. нар. Flower Bar и в ресторанта на евродепутатите в Страсбург информират, че увеличението се дължи на по-високите разходи за продукти, енергия и заплати. Табелите гласят: "Извиняваме се за неудобството, което това може да причини"

Дейвид Гюбъл, главен готвач в Европейския парламент, каза, че е настоявал за увеличение на цените от дълго време.

"Не можем да продаваме на загуба", коментира готвачът. 

Четири месеца в еврозоната: Гуверньорът на централната банка на Хърватия обяви кои стоки и услуги поскъпнаха най-драстично

Четири месеца в еврозоната: Гуверньорът на централната банка на Хърватия обяви кои стоки и услуги поскъпнаха най-драстично

В интервю за Financial Times

А какви са цените?

Актуалната информация на сайта на Европейския парламент, касаеща цените на храните в столовата на Европейския парламент сочи, че по време на събитието EYE2023 цената на вегетарианско ястие е €8.59, а на ястие с месо €9.50, порция киш се продава за €6.89, а пицата за €8.59. Цените във  Flower Bar, Hemicycle Bar и Canal Bar за 8 вида сандвичи са: €3.05, €4.75 и €6.22. Порция плодове струва 3.96 €, а органични сурови зеленчуци 4.3 €, цената на смесената салата е 6.89 €.

Всички барове в Европарламента сервират безалкохолни топли и студени напитки, както и сладкиши (€1,47), торти (€1,92 - €3,28) и вафли (€2,83).

Снимка 614773

Източник: Flickr

През март 2023 г. инфлацията в Белгия е била 6.67 процента и 5.6 процента във Франция, според националните статистически бюра на двете страни. И в двете държави цените продължават да се повишават въпреки спирането на увеличението на цените на енергията.