Очаква се растежът на германската икономика да бъде по-бавен от очакваното през следващата година, според най-новите данни от института Ifo, цитирани от световните агенции. Причината: продължаващите проблеми във веригите за доставки и новата вълна от инфекции с Covid-19.

Институтът Ifo понижи прогнозата си за растеж в най-голямата европейска икономика през 2022 г. до 3,7%, спрямо по-ранна оценка от 5,1%.

"Продължаващата криза при доставките и четвъртата вълна на коронавируса забележимо забавят германската икономика", заяви Тимо Волмерсхойзер, който е ръководител на прогнозите на Ifo. 

Германия: средната класа се топи

Германия: средната класа се топи

Средната класа в Германия се топи. Особено застрашени от изпадане в по-ниския слой на обществото са например семействата с двама възрастни и две деца с месечен доход между 3000 и 4000 евро

Нарушаването във веригите за доставки доведе до глобален недостиг на материали буквално във всичко - от дървени материали до полупроводници. В същото време Германия се справя с четвъртата вълна на пандемията, като предприятията в някои райони на страната са принудени да затварят рано, а на неваксинираните хора е забранено да влизат в магазини, които не са от първа необходимост.

Намалената икономическа прогноза може да се окаже сериозен проблем  за новото германско правителство, което пое властта миналата седмица, тъй като то се стреми да даде тласък на икономиката с огромни инвестиции в проекти, свързани с цифровизацията и климата.

Очаква се германският брутен вътрешен продукт да се свие с 0,5% през последното тримесечие на 2021 г., тъй като икономиката се бори да се върне към нивото си преди пандемията, коментират още от Ifo. За тази година се очаква растежът да излезе на 2,5%. Възстановяването ще се ускори през втората половина на 2022-а, "тъй като вълната на коронавирус отшумява и кризата при доставките постепенно ще отшуми", допълни Волмерсхойзер.

Германия: годината на рекордните фалити

Германия: годината на рекордните фалити

През 2021 година Германия отбелязва огромен ръст на фалитите: причина за това е рекордно покачване на случаите на несъстоятелност при частни лица и малки фирми. Големите предприятия фалират по-рядко