Икономиката на Северна Корея се е свила миналата година с най-много от пика на гладната криза през 90-те години на миналия век, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е свил с 4,1 процента през 2018 г., показват изчисления на централната банка на Южна Корея, която е единствената, която публикува данни за икономиката на северната си съседка. Това е най-лошото представяне от 1997 година насам, когато страната претърпя серия от суша, наводнения. Комбинацията от природни бедствия и слаби политики доведе до смъртта на до 3,5 милиона души от 22 милиона население. През 2017 г. БВП се сви с 3,5 процента.

Износът на Северна Корея се е сринал с 86 процента до едва $240 милиона, а вносът намалява с 31 процента. Около 90 процента от експорта отива към Китай, най-големият съюзник на страната.

Годишният доклад на южнокорейската централна банка подчертава цената, която Северна Корея плаща за ядрените амбиции на диктатора Ким Чен Ун, които донесоха тежки международни санкции.

Правителството в Пхенян също страда - заради липса на приходи, казва южнокорейският депутат Ким Мин-ки, цитирайки данни от разузнаването.

Доходът на глава от населението в Северна Корея се изчислява на 1,4 милиона вона ($1 205) през 2018 г., или едва 3,9 процента от този в Южна Корея, сочат още данни на централната банка.

Статистика от други институти потвърждават, че ситуацията с недостига на храна се влошава. Производството на ориз намалява с поне 17 процента миналата година.

Северна Корея е изправена пред най-лошата от 40 години суша

Северна Корея е изправена пред най-лошата от 40 години суша

Пхенян иска помощ да се справи с кризата за храни, но някои се съмняват, че такава има