Северна Корея се изправя пред най-тежката суша от над 40 години насам, съобщават местните медии, цитирани от The Wall Street Journal. В същото време международни групи предупреждава за нарастващ недостиг на храна в страната.

Бедната държава с население 25 милиона души отдавна се опитва да се справи с глада. Две хуманитарни групи от ООН съобщиха, че 40% от севернокорейците изпитват спешна нужда от помощ при снабдяването с храна. От началото на годината в страната е валяло рекордно малко - невиждано от 1982 г.

Някои експерти изразяват съмнение дали неблагоприятното време и икономическите санкции наистина са създали криза за храна в Северна Корея или Пхенян се опитва да привлече внимание, за да окаже натиск над САЩ заради спрените преговори.

Режимът на Ким почти всяка година моли за храна, но през тази година в писмото до ООН бяха посочени като причина именно санкциите.

Според доклада на ООН реколтата е намаляла с 9% спрямо миналата година.

Според данни за търговията, вносът на храна, който не е ограничен от санкциите, остава без промяна. Цената на ориза в страна пък намалява през последните седмици, което показва, че доставките остават стабилни.

Ким Чен-ун гледа към Русия, след като санкциите вече изяждат икономиката

Ким Чен-ун гледа към Русия, след като санкциите вече изяждат икономиката

Северна Корея се нуждае от поне един милиона тона храна - и от чужда валута