Икономиката на Великобритания се завърна към растеж през май, след като се сви през април, но новината не премахна страховете от бъдещо забавяне, пише BBC.

Брутният вътрешен продукт записа експанзия от 0,3 процента спрямо предходния месец, след като през април се сви с 0,4 процента, показват официалните данни на националната статистика.

Растежът през трите месеца до края на май е 0,3 процента, като всички сектор показват повишаване. Икономисти обаче посочват, че данните за юни ще трябва да бъдат силни, за да бъде избегнато свиване през второто тримесечие.

Brexit спря покупките на дребно на Острова

Brexit спря покупките на дребно на Острова

Ръстът на потребителските разходи е най-нисък от поне 1996 г., а бизнес инвестициите намаляват с темп, невиждан от кризата

Частично възстановяване на производството на автомобили, което намаля рязко през април, е сред основните причини за растежа през май, казва Роб Кент-Смит от националната статистика. Но въпреки възстановяването, нивата на производство са далеч по-ниски от тези, отчетени през месеците преди април.

"БВП нарасна умерено през последните три месеца, като IT, комуникациите и търговията на дребно показват сила. Въпреки това има дългосрочно забавяне в сектор услуги от лято 2018 г. насам", казва още той. През май растежът в услугите е нулев след 0,1 процента растеж през април.

Миналия месец централната банка заяви, че очаква стагнация през второто тримесечие.

Паундът падна до 2-годишно дъно заради Brexit

Паундът падна до 2-годишно дъно заради Brexit

Излизане на Великобритания без сделка ще предизвика рецесия, казват от Moody's