Германия се превръща в новия "болен човек" на Европа на фона на забавянето на глобалната икономика и търговската война между САЩ и Китай, смятат икономисти от Credit Suisse.

"Спадът на търговията остава предизвикателство за най-голямата икономика в Европа. Някога основният двигател на Еврозоната, сега тя се представя под очакваното, като огромният търговски дисбаланс остава сериозна тежест за страната", пише екип от експерти от инвестиционната банка, цитиран от Fox Business.

Все пак от Credit Suisse смятат, че забавянето на Германия няма да засегне така силно останалата част от Европа.

Експертите виждат два пътя, по които Берлин може да реши своите икономически проблеми - с края на търговската война между Вашингтон и Пекин и/или с фискални стимули вътре в страната. И ако разрешаването на първия казус не е в ръцете на германските власти, то вторият е опция.

Какво се случва с германската икономика?

Икономиката на Германия нарасна с 0,4% за периода между април и юни на годишна база, което беше най-слабото ѝ представяне за последните повече от шест години. Междувременно на тримесечна база брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с 0,1 и така Германия се оказа единствената европейска икономика, записала намаление за периода.

"Германският БВП се сви през второто тримесечие за втори път в рамките на последната година, а анализаторите акцентират върху риска от допълнителен спад", посочват от своя страна икономисти от инвестиционната банка Nomura.

Промишленото производство в Германия спада по-силно от очакваното

Промишленото производство в Германия спада по-силно от очакваното

На годишна база през юни продукцията се е свила с 5,2%

Още през април правителството в Берлин прогнозира, че 2019 година ще донесе най-бавният темп на растеж за последните шест години. Тогава ресорното министерство понижи прогнозата си до 0,5% при ръст от 2,1% в тази от предходната година.

През следващите месеци се появиха редица сигнали в тази посока, като през юни обемът на промишленото производство се сви с по-бърз темп от очакваното - с 1,5 на сто при очаквания за спад от 0,5 на сто. На годишна база към края на първите шест месеца на годината показателят е с 5,2% надолу.

В началото на октомври стана ясно, че ефектът от забавянето на индустриалното производство вече се пренася и към сектора на услугите. Индескът на мениджърските покупки се доближи до границата от 50 пункта, който дели икономическата експанзия от рецесията.

Рискът от рецесия в Германия расте след спад на индекса на потребителското доверие в услугите

Рискът от рецесия в Германия расте след спад на индекса на потребителското доверие в услугите

Картината в еврозоната е сходна, основно заради рисковете около приближаващия Брекзит

Негативният ефект от спора между Китай и САЩ върху Германия

От Credit Suisse посочват търговският излишък на Германия и забавянето на глобалната търговия като едни от важните фактори за забавянето в страната.

Износът на държавата показва признаци на отслабване в резултат на ограниченото външно търсене. Заради това, че управлява значителен търговски и инвестиционен излишък, страната е уязвима от сътресенията в глобалната търговия.

Изчисления на Германската търговска камара показват, че само за 2019 година страната ще изгуби 30 милиарда евро от износа си в резултат на забавянето на световния растеж заради конфликта между САЩ и Китай.

Германия губи €30 милиарда заради търговската война

Най-голямата европейска икономика губи €30 милиарда заради търговската война

Бизнесът трябва да се справя и с повече бюрокрация