Ревизираните данни за сектора на услугите в най-голямата икономика в Европа показват, че проблемите, които Германия има в производството, вече се отразяват и на сектора на услугите. Според IHS Markit от резултатите е видно, че техническата рецесия "е почти потвърдена", като обновените резултати за индекса на мениджърските покупки на анализаторската компания показват спад от 54,8 пункта през август до 51,4 пункта през септември. Така страната се приближава опасно близо до границата от 50 пункта, която разделя икономическата експанзия от рецесията.

"Нарастването на бизнес дейностите в сектора на услугите в Германия се забави рязко през септември, заради индикации за по-слабото търсене", пише в доклада на IHS Markit. "Очакванията за прогнозата също са занижени." Публикуването на данните доведе до понижение на доходността по бенчмарковите 10-годишни държавни ценни книжа на страната, които изгубиха три базисни пункта до лихва от -0,58%, като се намират в негативна територия от пет месеца в резултат на нарастващите притеснения относно бъдещето пред стопанството на Германия.

Наскоро и петте основни икономически института, които изготвят прогноза за икономиката на страната, понижиха прогнозите си за нейния растеж. Те също отбелязаха и негативната тенденция пред сектора на услугите, като по думите на Клаус Михелсен от DIW "рецесията в индустрията вече оказва въздействие върху бизнесите от сектора на услугите, които разчитат на тези индустрии." Тези данни идват на фона на обтегнатите търговски отношения между Европа и САЩ и плановете на Великобритания да напусне ЕС, които вече нанесоха удар върху икономиките в региона.

Подобна е картината и в икономиката на еврозоната като цяло, където индексът на мениджърските покупки спадна от 51,9 пункта през август до 50,1 пункта през септември, тъй като несигурността около Брекзит продължава да се отразява върху региона. В самата Великобритания индексът през миналия месец отново е под 50 пункта, което означава, че сферата на услугите в страната се намира в състояние на рецесия.

"Икономиката на еврозоната спря растежа си през септември", посочва икономистът Крис Уилямсън от IHS Markit. Според неговите очаквания икономическият растеж на валутния съюз е бил не повече от 0,1% през третото тримесечие на годината. "Рискът от рецесия вече е много реален." Търговията остава най-голямото притеснение за компаниите, като поръчките за износ са регистрирали най-резкия си спад откакто HIS Markit започна да събира данни за тях преди пет години.