По-високи мита за вноса на японски коли е са по-малко вероятни, тъй като двете държави се споразумяха да стартират търговски разговори, смятат икономисти. Въпреки това те оценяват, че обтегнатите отношения на Вашингтон с Китай и други големи икономики ще имат негативен ефект върху японската икономика, пише Reuters.

Белият дом се готвеше да наложи 25-процентни тарифи върху експорта на коли от Япония, но по-късно този план беше изоставен след старта на разговорите между двете страни.

Преди време президентът Доналд Тръмп заяви, че не е "щастлив" от търговския излишък от 69 милиарда долара с Япония, като близо две трети от вноса в Щатите е на автомобили.

В анкета на Reuters 35 анализатори смятат, че възможността за въвеждане на мита върху японския внос е намаляла сериозно. Въпреки това някои от тях очакват да бъдат въведени тарифи в размер на 2,5% върху експорта на леки коли и 25-процентов на този на камиони.

"Все още има шанс Вашингтон да въведе някакви ограничения на износа на автомобили от Япония, включително могат да бъдат въведени по-високи мита", посочва Атуши Такеда, който е главен икономист на Itochu Economic Research Institute.