На фона на облекчаването на мерките, въведени заради пандемията и края на локдауна, инфлацията във Великобритания расте. Британските медии информират, че само през месец април тя се е удвоила. Основната причина е в повишаването на цените на битовите услуги, облеклото и по-скъпите горива. Финансовите проблеми на сраната се задълбочават, както заради кризата, причинена от затварянето на голяма част от бизнеса заради Covid-19, така и заради Brexit, твърдят икономисти. Вече се усеща липсата на работна ръка, заради по-малкото чужденци в страната.

Великобритания се изправя пред недостиг на работна ръка заради пандемията и Брекзит

Великобритания се изправя пред недостиг на работна ръка заради пандемията и Брекзит

Според експерти работодателите не могат да разчитат на работници от ЕС

Данните от Службата за национална статистика показват, че на месечна база индексът на потребителските цени (ИПЦ) се е повишил с 0,6% през април, след 0,3% увеличение през март. Жилищните разходи също са се увеличили - с 1,6%, в сравнение с 1% през предходния месец. Това се дължи основно на поскъпването на битовите услуги и транспортните разходи съответно с 0,57 и 0,56 процентни пункта.

"Очакваме инфлацията да се окаже преходна, но точно колко време още ще нараства е силно несигурно", коментира глобалния пазарен стратег в J.P. Амброуз Крофтън.

Той обясни, че производството в Обединеното кралство "преживява остри смущения на фона на свързаните с Brexit търговски търкания, нарастващите цени на суровините и товарите, които увеличават натиска върху икономиката".

Дългът на Великобритания не е бил толкова голям от Втората световна война насам

Дългът на Великобритания не е бил толкова голям от Втората световна война насам

Това сочат последните данни на националната статистическа служба

Според фонд-мениджърът Джон Хъдсън инфлацията вероятно ще продължи да се увеличава, тъй като "различен недостиг на стоки се подхранва от покачващите се цени".

Повечето финансови анализатора подчертават повишаването на цените на петрола след колапса им миналата година като ключов двигател на инфлацията. А според Bank of England ситуацията не е притеснителна и е " временен и естествен процес, породен от пандемията". И все пак предупреждава, че икономическото възстановяване ще отнеме време.

За инвеститорите инфлацията в Европа не е "временна"

За инвеститорите инфлацията в Европа не е "временна"

Растящите цени на продуктите ще се запазят, смята Даниел Лакайе