Турция може да се възползва от нарастващото изместване на голяма част от глобалниите финансови пазари от запад на изток и Истанбул може да да се окаже големият печеливш от това, пише Daily Sabah. Целта на мегаполиса е да стане един от 10-те най-големи финансови центъра в света, коментира пред местните медии турският министър на финансите Нуредин Небати.

Той подчерта значението на новия Истанбулския финансов център (IFC) и как той представлява "нещо много повече" от материалната си стойност.

Турската държава осъзнава необходимостта от развитие на финансовия сектор на страната, който трябва да стъпи върху солидни основи, коментират експерти. А това изисква решителни действия и непрекъснато подобряване на инфраструктурата.

Бодрум се превръща в "малкия Истанбул" в резултат от голяма миграционна вълна

Курортът, който се превръща в "малкия Истанбул"

В резултат от голяма миграционна вълна

Припомняме, че наскоро в Истанбул беше открит дългоочаквания огромен бизнес район, който обещава да постави турския метрополис сред най-важните финансови центрове в света. Церемония, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган на 17 април, отбеляза постепенното стартиране на IFC.

Финансовият център приютява повечето от най-известните институции в страната. Той има за цел да превърне Истанбул в конкурентна дестинация за международните финансови пазари, привличайки международни инвеститори, които да помогнат за растежа на турската икономика.

Стратегическото местоположение на Истанбул и икономиката на града, която е по-голяма от тази на България, Гърция и Португалия, ще допринесат за превръщането на мегаполиса в глобален финансов център, смятат местни финансисти.

Новият бизнес район на Истанбул със заявка да превърне мегаполиса в световен финансов център

Новият бизнес район на Истанбул със заявка да превърне мегаполиса в световен финансов център

Проектът трябва да улесни международния капиталов поток и да увеличи потенциала за привличане на инвестиции