Турция откри своя дългоочакван бизнес център в Истанбул, предават световните агенции. Районът обещава да постави турския мегаполис сред най-важните финансови центрове в света, пише Daily Sabah.

Бизнес центърът (IFC) беше открит на 18 април с официална церемония от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че новият корпоративен район "може да помогне на града да създаде връзки между глобалните финансови пазари".

"Този бизнес център ще създаде нова финансова екосистема в Истанбул, който е пресечната точка на два континента", отбеляза Ердоган.

Новият бизнес район в Истанбул, който ще се конкурира с финансовите центрове в Ню Йорк, Лондон и Дубай

Новият бизнес район в Истанбул, който ще се конкурира с финансовите центрове в Ню Йорк, Лондон и Дубай

Центърът ще предлага 1,4 милиона квадратни метра офис пространствa

IFC ще приюти повечето от най-големите и известни финансови институции в страната, като целта е турският мегаполис да се превърне в конкурентна дестинация за международните финансови институции и инвеститори. Това съответно трябва да подпомогне растежа на турската икономика.

"Финансовият център в Истанбул е визионерски проект, реализиран за укрепване на ролята на Турция в световната икономика", подчерта Ердоган.

Той е категоричен, че "финансовият център ще улесни международния капиталов поток и ще увеличи потенциала за привличане на инвестиции".

IFC ще приюти повечето от най-известните финансови институции на Турция, включително Централната банка (CBRT), фондовата борса Borsa Istanbul (BIST), Банковото регулиране и Агенцията за банково регулиране и надзор (BDDK) и Съветът за капиталови пазари на Турция (SPK).

Офиси ще имат и публичните кредитори в страната, като Ziraat Bank, Halkbank и VakıfBank, всички от които се местят в бизнес центъра, който се очаква да стане дом на още много местни и международни банки и финансови институции.

Нарастващата търговска конкуренция между Европа и Азия и геополитическото положение на Турция създават нови възможности за Истанбул, коментират финансови експерти, посочвайки позицията на големия мегаполис като географски и търговски мост между двата континента.

Бизнес центърът, разположен на площ от 3,3 километра, е управляван от Türkiye Wealth Fund и е разработен в координация с Министерството на околната среда, градоустройството и изменението на климата.

Изграден с инвестиция от около $3,3 милиарда, IFC е един от най-престижните проекти на Турция със заявка да стане и водещ технологичен център.

Турция пусна в експлоатация първия самолетоносач, който трябва да опази и... енергетиката

Турция пусна в експлоатация първия самолетоносач, който трябва да опази и... енергетиката

Корабът "Анадолу" приютява военни дронове