Турция пусна в експлоатация своя дългоочакван най-голям военен кораб - самолетоносачът "Анадолу", прeдава Daily Sabah. Това е исторически момент за страната, която укрепва своите военноморски способности и се превръща  в една от малкото държави в света с построен на собствена територия самолетоносач, коментират военни експерти.

"Многоцелевият десантен кораб TCG Anadolu представлява символ на века на Турция", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на церемонията по откриването в Истанбул.

Това е и първият кораб в света с въздушно крило, състоящо се предимно от безпилотни самолети. Дроновете ще могат катто да излитат, така и да кацат на на палубата.

Снимка 614117

Източник: AA Photo

Защо самолетоносачът е важен за турската енергетика?

"Анадолу" и неговият строящ се близнак - "Тракия", са важни за турските интереси в региона, включително и по линия на енергетиката.

През последните години на няколко пъти се повишаваше напрежението около сондажите за газ в района на Кипър.

Турция скоро ще има самолетоносач - и това е важно за... енергетиката

Турция скоро ще има самолетоносач - и това е важно за... енергетиката

Авиокрилото на "Анадолу" ще е съставено най-вече от дронове

Анкара твърди, че има право на проучвания и евентуален добив в своя континентален шелф и във водите на Севернокипърската турска република, която не е международно призната. Кипърските власти също разработват спорните води.

На този фон Гърция също е в сложни отношения с Турция заради острови в Егейско море и изключителните икономически зони - включително и отново заради потенциални залежи на газ.

Снимка 614118

Източник: AA Photo

За Анкара собственият добив е изключително важен - индустрията и домакинствата в страната непрекъснато повишават потреблението си, а външните доставки са виждани като потенциална слабост. Затова и наличието на мощен флот със сигурност ще помага на Турция да налага мнението си на своите съседи.

В подкрепа на местния бизнес

Около 70% от частите, използвани в конструкцията на TCG Anadolu, са произведени в Турция. Страната претърпява дълбока трансформация в отбранителната индустрия през последните две десетилетия чрез иновативни инженерни инициативи и местно разработени технологии.

Турският президент Реджеп Ердоган нарече "историческо" нивото, при което външната зависимост на Турция в сектора на отбраната спада до 20% към 2022 година - от 80% в началото на 2000-те години.

Снимка 614119

Източник: AA Photo

Възможностите на местната военна промишленост предизвикаха безпрецедентно търсене, при което износът на отбранителната промишленост на Турция достигна рекорд от над $4,4 милиарда.

Турция започва добив на газ в Черно море от този месец

Турция започва добив на газ в Черно море от този месец

През 2023 г. държавата ще разполага с 207 сондажа със 134 проучвателни и 73 производствени центъра