Бъдещият флагман на турския флот и първи самолетоносач на южната ни съседка - "Анадолу", вече е на етап изпитания. Корабът е специален по много причини, като една от тях е, че от палубата му няма да излитат пилотирани самолети, а дронове, пише "Инсайдър".

Първоначално авионосецът трябваше да има американски изтребители F-35 в своето авиокрило, но Анкара и Вашингтон се скараха заради покупката на руски зенитни ракети С-400 и през 2019 г. Турция беше изхвърлена от програмата за новия боен самолет и затова военното ръководство на страната насочи погледа си към местната авиоиндустрия.

Турските дронове "Байрактар" - най-ефективното оръжие на украинската съпротива

Турският дрон, който промени същината на военните действия в Украйна

Украинците вече дори възпяват турските дронове

Така "Анадолу", който е базиран на испански дизайн за десантен кораб с хеликоптери на борда, сега ще приеме безпилотниците на местната компания Baykar. Единият е Bayraktar TB3 - по-тежко въоръжена версия на дроновете, които Украйна успешно използва във войната срещу Русия. Той носи ракети и бомби с лазерно насочване и може да остане до 24 часа във въздуха.

Другият, който все още е в етап на разработка, е реактивният Kazylelma, който се доближава като възможности до пилотираните бойни самолети. Според местните медии новият дрон на Baykar ще е в състояние да води въздушен бой, но също и да унищожава земни и водни цели.

Румъния иска да закупи дронове Bayraktar TB2 за $300 милиона

Румъния иска да закупи турски военни дронове за $300 милиона

На фона на войната в Украйна румънската армия иска да се модернизира

Освен безпилотниците, на борда на "Анадолу" ще има още щурмови хеликоптери ATAK и Super Cobra, както и транспортни машини. Той ще може и да стоварва десант с до 94 танка и 700 войници с 30-местна полева болница.

Защо им е такъв кораб

"Анадолу" и неговият строящ се близнак - "Тракия", са важни за турските интереси в региона, включително и по линия на енергетиката.

През последните години на няколко пъти се повишаваше напрежението около сондажите за газ в района на Кипър. Анкара твърди, че има право на проучвания и евентуален добив в своя континентален шелф и във водите на Севернокипърската турска република, която не е международно призната. Кипърските власти също разработват спорните води.

Голямо находище на газ е открито по крайбрежието на Кипър

Голямо находище на газ е открито по крайбрежието на Кипър

В него има наличие на около 2,5 трилиона кубични фута (TCF) газ

Междувременно Гърция също е в сложни отношения с Турция заради острови в Егейско море и изключителните икономически зони - включително и отново заради потенциални залежи на газ.

Кипър има газ за Европа, но десетилетен конфликт спира добива

Кипър има газ за Европа, но десетилетен конфликт спира добива

Кавгите между Гърция и Турция се изостриха през последните десетилетия

За Анкара собственият добив е изключително важен - индустрията и домакинствата в страната непрекъснато повишават потреблението си, а външните доставки са виждани като потенциална слабост. Затова и наличието на мощен флот със сигурност ще помага на Турция да налага мнението си на своите съседи.