Турция е близо до "отварянето" на огромен бизнес район, който обещава да постави турския метрополис сред най-важните финансови центрове в света.

Проектът Истанбулски финансов център (Istanbul Finance Center - IFC) стартира през 2009 г. и се разработва в квартал Аташехир от анадолската страна на града. Той има за цел да превърне Истанбул в конкурентна дестинация за международните финансови институции и инвеститори и да подпомогне растежа на турската икономика.

В центъра ще се помещават най-известните финансови институции и органи на Турция, включително Централната банка на страната CBRT, Истанбулската фондова борса, Агенцията за банково регулиране и надзор, Съвета за капиталови пазари на Турция (SPK) и други, пише Daily Sabah.

Центърът ще предлага 1,4 милиона квадратни метра офис пространствa, търговски център от 100 000 квадратни метра, зала за конференции и представления за 2 100 души, петзвезден хотел с площ от 30 000 квадратни метра и паркинг с капацитет 26 000 автомобила.

Може би първият по рода си проект в страната има за цел да създаде финансов център, подобен на съществуващите в Ню Йорк, Лондон и Дубай.

На фона на инфлация и криза Истанбул иска да се превърне във водещ международен финансов център

На фона на инфлация и криза Истанбул иска да се превърне във водещ международен финансов център

Ключовият проект на Турция - Истанбулският финансов център (IFC) скоро отваря врати

Очаква се центърът да посреща около 100 000 посетители на ден, включително работниците там.

21 офис сгради, оборудвани с най-съвременни технологии, ще съберат всички системи за управление под един покрив.

Очаква се проектът да бъде завършен през април. Изграждането на Истанбулския финансов център е приключило, но все още не са започнали да отдават под наем пространството. Властите твърдят, че има голям интерес.