Малко над 77% от жителите на САЩ са притеснени в една или друга степен относно идващата инфлация, става ясно от изследване на CivicScience, обхванало почти 3 хил. души, предаде Zero Hedge. Причината, разбира се, е политиката на яростно инфлиране на долара от страна на Федералния резерв и изстрелването на цените на финансовите активи и на ежедневните стоки.

Най-голям дял от респондентите - 42%, са посочили, че са "много разтревожени", те са следвани от 35% "разтревожени", 6% "не съм сигурен" и 17% "не се притеснявам за инфлацията".

Разбивката по възрастови групи показва, че най-обезпокоени относно случващото се по отношение на паричното предлагане са младите - 52% от възрастовата група 18-24 години, следвани от 50% от 25-34-годишните, 48% от 35-54-годишните и 37% от хората над 55 години.

"Естествено хората, които работят по-малко време или са с редуцирани заплати заради пандемията са най-чувствителни по отношение на инфлацията и на общите разходи на цената на живот", изтъкват изследователите. "Ако ви е трудно да свържете двата края, представете си колко ще ви е трудно, когато инфлацията действително започне да се усеща."

Едно място, на което тя все още не е започнала да се усеща обаче, е Федералният резерв. Въпреки най-голямото печатане на долари в историята, случило се от началото на 2020 г. досега, и при все, че политиците в САЩ готвят нови и нови колосални стимули, според централната банка "инфлацията" остава ниска, затова те ще продължават да печатат, както през уикенда посочи президентът на Федералния резерв на Кливлънд Чарлз Еванс.