Естония вече не е страна, в която може да се говори за евтина работна ръка, след като заплатите там са на ниво значително по-високо от това в редица държави Централна и Източна Европа. Това посочва икономистът Каспар Ойа от централната банка на балтийската страна, цитиран от местният сайт Baltic Times.

"Въпреки че възнагражденията в Естония все още са значително по-ниски от тези в Северна и Западна Европа, те са сравнително високи за региона на Централна и Източна, както и за Югоизточна Европа. В допълнение това означава, че хората в страната разполагат с по-високи доходи и имат по-големи възможности за потребление", посочва той в публикация в блога на Bank of Estonia.

Как Естония стана най-успешната източноевропейска икономика?

Тайните на малката източноевропейска страна, която увеличи 6 пъти икономиката си

Промяната за последните 2 десетилетия е впечатляваща

По думите на Ойа нарастването на заплатите е знак за успеха на страната и за бързото й развитие. По неговите думи обаче държавата трябва да направи крачка и към повишаване на стандарта на живот, за да настигне Западна Европа.

Експертът предупреждава, че нарастването на цената на работната ръка в сегмента на нископроизводителната продукция води до преместването на някои компании в държави, където тези разходи са по-ниски. Това от своя страна води до несигурност за бъдещето на естонската икономика.

Според изчисленията разходите за труд в индустриалния сектор Естония са грубо казано 50% по-високи от тези в съседните Литва и Латвия. "Също така те са много по-високи от тези в България и Румъния, но в сравнение с други държави от региона разликите са по-малки", посочват от Baltic Times.

Европейските страни, в които растящите заплати са проблем

Европейските страни, в които растящите заплати са проблем

Какво е решението?

Все пак според данните,представени от Ойа те са с около 50% по-високи и от тези в Полша и Унгария, както и с между 20 и 25 на сто по-високи от тези в Чехия и Словакия по отношение на индустриалния сектор.

"Това означава, че по отношение на разходите за труд Естония се оказва много по-скъпа дестинация за производство в сравнение с останалите страни в Източна Европа", посочва икономистът.