След рекордните загуби от тази седмица американският петрол успя да се възстанови с над 23% ръст в рамките на ден в четвъртък. Така 19 март се превърна в най-добрия ден в историята за West Texas Intermediate (WTI), като скокът позволи "изтриването" на над половината от загубите от сряда, пише CNBC.

В четвъртък WTI се изкачи с 23,8% нагоре или с 4,85 долара до 25,22 долара за барел. Като се има предвид, че от началото на годината американският петрол изгуби 60% от стойността си, това увеличение не изглежда толкова впечатляващо що се отнася до нарастването на цената, но е значителен ръст нагоре в процентно изражение.

Междувременно сортът Brent записа скок от 14,4% или 3,59 долара до 28,47 долара за барел.

Този рекорд за WTI дойде само ден, след като неговата цена се срина с 24,4 на сто до 18-годишно дъно от 20,37 долара за барел. Това беше третият най-лош ден в неговата история. За сравнение вторият най-добър ден за американския петрол е бил 22 декември 2008 година, когато той е поскъпнал със 17,8 на сто в рамките на 24 часа.

Снимка 472271

През последните седмици петролният пазар е притиснат и от страна на търсенето, и от страна на предлагането. Забавянето на пътуванията и на бизнес активността в цял свят засегна търсенето. От друга страна предлагането понася удар заради готвеното увеличение на добива от страна на Саудитска Арабия и Русия.

Що се отнася до конфликта между двете най-големи износителки на петрол, американския президент Доналд Тръмп посочи, че Щатите ще предприемат действия в тази посока. Именно това доведе до ръста в цената на WTI по време на късната търговия в четвъртък.

"Ние имаме много сила да влияем на ситуацията и се опитваме да намерим някаква среда", коментира държавният глава по време на пресконференция в Белия дом. "Те са във война за цената, както и за добива и в подходящия момент ще се включим", допълни той.