Американската икономика се забавя, но страната може да избегне рецесията, ако предотврати задълбочаването на търговските спорове с Китай, Европа и други свои партньори, пише CNN Business.

Временното примирие между Вашингтон и Пекин е една от причините през последните седмици фондовият пазар в Щатите да отчете рекорден растеж. Заради това сега инвеститорите се надяват, че навлизането в търговска война с пълна сила ще бъде избегнато.

Според вицепрезидентът на инвестиционната компания Invesco Кришна Мамани президентът Доналд Тръмп трябва да постигне споразумение с Китай, за да избегне допълнително забавяне на американската икономика в навечерието на изборите през 2020 година.

По неговите думи вероятно Федералният резерв ще намали основните лихви поне два пъти до края на настоящата година, за да предотврати рецесията.

Експерт: САЩ ще навлезе в лека рецесия още през следващата година

Експерт: САЩ ще навлезе в лека рецесия още през следващата година

Условията в страната се влошават, предупреждава специалистът

"Най-големият риск за икономиката е търговската война", посочва Мамани и добавя, че "рецесиите са резултат от грешни политики".

Назад през май месец експертът предупреди, че налагането на мита върху целия внос от Мексико ще "повиши перспективите за спад в брутния вътрешен продукт в не толкова далечното бъдеще". Тогава той предупреди, че подобно действие ще навреди на американската автомобилна индустрия.

Противно на мнението на редица други анализатори Мамани смята, че все още не е дошъл краят на най-дългия период на експанзия за икономика номер 1 в света. По неговите думи тя може да продължи още поне 5 години.

Що се отнася до политиката на ФЕД и опасенията, че ново намаляване на лихвите ще отслаби още щатския долар, Кришна Мамани смята, че те са преувеличени.

Според него въпреки че Доналд Тръмп многократно нападаше централната банка заради монетарната ѝ политика, неговата основна цел за втората половина на годината ще бъде стимулиране на икономическия растеж. Който може да бъде постигнат именно с понижаване на лихвите.

Експерт: При рецесия дори намаляване на лихвите от страна ФЕД няма да спаси пазара

Експерт: При рецесия дори намаляване на лихвите от страна ФЕД няма да спаси пазара

Федералният резерв заседава тази седмица