Думата, която описва фондовия пазар в САЩ през тази година, е несигурност. Несигурността около търговските политики на Вашингтон, около геополитическото напрежение и политиката на ФЕД дава своето отражение.

"Ясно е, че икономиката се забавя, но всеки път, когато се появят първите лоши данни, целият фокус е насочен към това дали ще се стигне до рецесия", посочва Ед Клисолд от Ned Davis Research.

"Ако не се стигне до това, пазарът продължава да се представя добре", допълва експертът.

По неговите думи от ФЕД, които имат заседание тази седмица, трябва да бъдат внимателни с решенията си, като се очаква те да намалят лихвените проценти.

"Смятам, че не е особено вероятно Федералния резерв да намали лихвите в краткосрочен план освен ако няма влошаване на основните показатели", казва Клисолд.

"Обикновено фондовият пазар записа ръстове при намаляване на лихвите, но исторически имаме два пъти, когато не реагира така. Освен това те бяха и пътите, когато независимо от действията на ФЕД влязохме в рецесия", обяснява той.

"Така, през 2001 и 2007 година ФЕД се опита да спаси пазара, но действията дойдоха твърде късно. Това ще е нещото, което ще следим и сега", завършва експертът.