Тази седмица излезе много важна новина за всички компании, свързани с пазара на въглища. Една от държавите сред най-големите вносители на суровината обяви, че ще промени фокуса си и ще търси възможности за износ.

От Coal India Ltd., която е най-големият производител на въглища, обявиха, че ще започнат експорт заради нарасналото вътрешно предлагане.

Властите в страната също са потвърдили, че ще насочат усилията си в тази посока, след като е отчетена рекордна продукция на суровината в мините в цяла Индия.

Нарасналият добив и намалялото търсене в страната е предизвикало натрупването на значителни запаси в енергийния сектор в страната. Излишъкът там е достигнал 50 милиона тона и Coal India е принудена да търси други пазари за продукцията си.

Подобна промяна в политиката на страната ще има огромни последствия върху глобалния пазар на въглища, пишат от сайта OilPrice.com.

Причината е, че до сега Индия е била един от най-големите пазари за импорт. За фискалната година, приключила на 31 март 2015 г. азиатската държава е внесла рекордните 212,1 милиона тона.