Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Йемен и Бахрейн прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки богатата арабска държава от Персийския залив в подкрепа на тероризма, съобщи Reuters.

Петте страни обявиха, че прекъсват транспортните връзки с Катар и дадоха на катарските посетители и жители две седмици да напуснат техните страни.

Пазарите реагираха бързо на новината, а бенчмарковият индекс на Катар загуби 8.2% от стойността си в началото на търговията - най-големият спад от декември 2009 г. насам, предава Bloomberg. Понижение има и на борсите в останалите държави, макар и минимални засега.

Снимка 297454

Източник: Bloomberg

Пострада и турската компания Tekfen. При отваряне на търговията тя загуби 3.7% от стойността си. През октомври миналата година конгломератът подписа договор на стойност 2.1 милиарда долара за строеж на магистрали в Катар.

Междувременно петролът спечели от поредната криза, като увеличи цената си с 1%. 

По-рано днес Etihad Airways съобщиха, че спират полетите от и до столицата на Катар от 6 юни. От утре това ще направят и Emirates Airways, и Flydubai.