Нахлуващите в Усрайна руски сили до момента са унищожили инфраструктура, сгради и други физически активи в страната на стойност най-малко $100 милиарда. Това заяви исшият икономически съветник на украинското правителство Олег Устенко, цитиран от Reuters.

До момента войната е причинила пълно закриване на 50% от украинския бизнес, докато другата половина работи на доста под капацитета си. Според икономиста светът би могъл най-добре да помогне на Украйна в момента чрез повече оръжия и боеприпаси.

Шефът на КЕВР: Ако войната в Украйна не приключи скоро, газът у нас ще поскъпне осезаемо

Шефът на КЕВР: Ако войната в Украйна не приключи скоро, газът у нас ще поскъпне осезаемо

Няма да има шоково повишение на цените на тока за домакинствата

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски подписа закон, който разрешава изземването на руска собственост в Украйна, обявиха от парламента на страната.

"Ще направим всичко, за да намерим чуждата собственост на руските пропагандатори и да я конфискуваме. Вие обичате луксозния начин на живот и европейските страни, нали? Можете да се сбогувате с това", заяви Зеленски.

"Принудителното изземване" на имущество ще се извършва без никакво обезщетение за стойността му.

Как войната в Украйна ще се отрази на инфлацията?

Как войната в Украйна ще се отрази на инфлацията?

Освен прекия ефект върху всички видове храни от зърнени култури, възпрепятстването на гореизброения износ ще удари и цените на месото