"Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли". Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров в предаването "Здравей, България" на "Нова телевизия".

"Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. Природния газ обаче внасяме изцяло.

Скоковете на цените на световните борси за газ и електроенергия няма да засегнат в такава степен българските потребители", каза още Тодоров.

Председателят на КЕВР обясни, че "Булгаргаз" има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. "Ще изчислим цената за потребителите като дойде краят на месеца. Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично, но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3,5% (както е за март). "Булгаргаз" ще даде прогнозна цена на газа за април", каза още Тодоров.

Относно преговорите с Азербайджан за доставки на газ, Станислав Тодоров информира, че в момента се договаря начинът на пренос, в случай че Русия преустанови подаването на природен газ.

"В момента не се внася азерски газ, защото цената би била много по-висока от тази, която сме договорили дългосрочно", обясни председателят на енергийния регулатор.

Той посочи, че се очаква да излезе европейска директива, която да задължи държавите от ЕС да премахнат бариерите, които възпрепятстват домакинствата да произвеждат сами електроенергия за собствени нужди. В тази програма е заложено, че на всеки, който купи и инсталира соларен панел за дома си, да бъде възстановена 70% от инвестираната сума.

"Искаме да дадем възможност на българските потребители сами да произвеждат електричество за своите нужди. Инвестицията се изплаща от по-ниската цена за около 7 години", допълни Тодоров.