Пътешественик и същевременно туристически блогър от Русия, посети една от най-недостъпните и затворени за чужденци страна - Северна Корея, и разкри цените на алкохола и основни хранителните стоки в местните магазини в личния си блог в платформата Zen, пише Лента.ру.

Авторът на публикацията отбелязва, че най-евтината алкохолна напитка е традиционната корейска водка соджу. "Тя е с алкохолно съдържание 37,5 градуса, прави се от ориз и се продава във възможно най-евтините пластмасови опаковки. Освен това, въпросната алкохолна напитка се раздава като част от хранителните дажби в допълнение към заплатите", пише пътешественикът. Цената за 0,5 литра от корейската водка соджу е около 0,5 долара. Същата водка в чаша струва повече.

Както разказва руският пътешественик, на много туристически места в Северна Корея продават соджу, направено с женшен. В същото време, местните жители не пият такава напитка - според тях е скъпа и "безсмислена", те я наричат ​​продукт "за посетители".

Цената на водката с женшен обаче е значително по-висока - от 6 до 12 долара, показват разценките. "Руската и псевдоруската водка струват от 9,5 до 12,5 долара", добавя руският турист.

Пътешественикът подчертава, че уискито в Северна Корея струва повече - в рамките на около 40-70 долара. Бирата Haineken, бутилирана в Русия, струва 2,2 долара за бутилка. За германска бира ще трябва да се плаща по 4 долара, например за бира Franzichaner.

Ще стане ли Северна Корея новият "голям военен завод" на Русия

Ще стане ли Северна Корея новият "голям военен завод" на Русия

Значението на посещението на Ким Чен-ун в Русия

Туристическият блогър, посетил Северна Корея, е изненадан от цените на храните в местните магазини. Така килограм елда в Северна Корея струва 5-6 долара, килиграм ориз - около 1 долар. Смес за овесена каша е с цена около 1,5 долара, а пластмасова бутилка мляко от литър и половина излиза около 2 долара.

Руснакът пише, че за 5 литра растително масло севернокорейците ще трябва да платят приблизително около 40 долара. При промоция се дава подарък още една бутилка от 0,75 литра.

"Опаковка от 400 грама соев колбас струва близо 2 долара", казва туристът. А соев варен колбас е малко над долар за палка.

Според наблюденията на пътешественика, пакетче от пет блокчета Snickers в севернокорейските супермаркети струва около 10 долара, а кутия млечен шоколад е с цена около 20 долара.

Защо стотици IT специалисти изпращат заплатите си в Северна Корея?

Защо стотици IT специалисти изпращат заплатите си в Северна Корея?

ФБР призова технологичните компании да са особено бдителни