Хиляди IT специалисти, работещи за американски компании, от години тайно изпращат милиони долари от заплатите си в Северна Корея за развиване на нейната програма за балистични ракети, казаха представители на ФБР и Министерството на правосъдието, съобщи Military.

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че IT служители, изпратени и наети от Северна Корея да работят дистанционно с компании в Сейнт Луис и другаде в САЩ, са използвали фалшиви самоличности, за да получат работните места. Парите, които са спечелили, са били насочени към оръжейната програма на Северна Корея.

Федералните власти обявиха изземването на 1,5 милиона долара и 17 имена на домейни като част от разследването, което продължава.

Джей Грийнбърг, специален агент, отговарящ за офиса на ФБР в Сейнт Луис, каза, че всяка компания, която е наела IT служители на свободна практика, е "повече от вероятно" да е наела някой, който участва в схемата. Говорител на ФБР коментира, че севернокорейците са сключили договори с компании в САЩ и в някои други страни.

"Можем да ви кажем, че има хиляди IT работници от Северна Корея, които са част от тази схема", каза говорителката Ребека Ву.

Служители на ФБР кoментираха, че схемата е толкова разпространена, че компаниите трябва да бъдат особено бдителни при проверката кого наемат, включително изискване интервюираните да бъдат видени поне чрез видео.

"Като минимум, ФБР препоръчва на работодателите да предприемат допълнителни проактивни стъпки с отдалечените IT служители, за да затруднят лошите актьори да скрият самоличността си", каза Грийнбърг.

Длъжностните лица не посочиха имената на компаниите, които несъзнателно са наели севернокорейски работници, не коментираха от кога е започнала практиката, нито уточниха как следователите са разбрали за това. 

През май 2022 г. Държавният департамент, Министерството на финансите и ФБР издадоха предупреждение за опитите на севернокорейци "да си намерят работа, докато се представят за неграждани на Северна Корея". В съвета се отбелязва, че през последните години режимът на Ким Чен Ун е "поставил по-голям фокус върху образованието и обучението" по теми, свързани с IT.

Съдебните документи показват, че правителството на Северна Корея е изпратило хиляди квалифицирани IT специалисти да живеят предимно в Китай и Русия с цел да бъдат наети като отдалечени служители на свободна практика.

 "Еър Корио" ще лети три пъти седмично до столицата на Северна Корея

Една от най-затворените държави се отваря за международни пътувания

Колко струва еднопосочния билет?

Същевременно IT служителите са генерирали милиони долари годишно от заплатите си, за да финансират оръжейните програми на Северна Корея. В някои случаи севернокорейските работници са проникнали в компютърни мрежи и са откраднали информация от компаниите, които са ги наели, каза Министерството на правосъдието. 

Грийнбърг каза, че работниците са използвали различни техники, за да изглежда, че работят в САЩ, включително да плащат на американците да използват домашните им Wi-Fi връзки.

Напрежението на Корейския полуостров е високо, тъй като Северна Корея е изстреляла повече от 100 ракети от началото на 2022 г., а САЩ разшириха военните си учения с азиатските си съюзници.

Хакери от Северна Корея са заподозрени в обир на криптовалути за $35 милиона

Хакери от Северна Корея са заподозрени в обир на криптовалути за $35 милиона

Ударена е базирана в Естония крипто платформа