Севернокорейски хакери най-вероятно стоят зад кражбата на поне $35 милиона от популярна услуга за криптовалути. Това е поредният пример за кампания, насочена към крипто платформа, зад която се предполага, че стои Пхенян, съобщава CNN Business, цитирайки няколко експерти.

Американските власти се опасяват, че откраднатите средства могат да бъдат използвани за финансиране на програмите за ядрени и балистични оръжия на севернокорейския режим.

Снимка 571851

Източник: EPA/БГНЕС

Хакерите са източили сметките за криптовалута на някои клиенти на Atomic Wallet - базирана в Естония компания. Нейният софтуер е използван от 5 милиона потребители, според твърденията на самата компания.

Поредната кражба на криптовалута: Хакери откраднаха $100 милиона

Поредната кражба на криптовалута: Хакери откраднаха $100 милиона

Кражбата е извършена от т. нар. "блокчейн мост" Horizon

"При инцидента с Atomic Wallet техниките на хакерите за пране на пари и инструментите, които са използвали, съвпадат с досегашното поведение на Северна Корея", коментират от базираната в Лондон компания за проследяване на криптоактиви Elliptic.

През последните няколко години севернокорейските хакери са откраднали милиарди долари от банки и компании за криптовалути. По този начин те си осигуряват ключов източник на приходи за режима, показват доклади на ООН и частни изследователски компании.

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Новото ръководство на фалиралата компания е установило значителни "дупки" в борсата