Катар, която е един от най-големите износители на втечнен природен газ (LNG) в света, очаква световното търсене на суровината да достигне своя връх около 2040 г., сочи информацията в проспект за облигации на Qatar Petroleum, предаде Oilprice.

Според държавния гигант на Катар, търсенето на природен газ в световен мащаб ще продължи да расте през следващите две десетилетия.

Тази прогноза се различава значително от предвижданията на Международната агенция по енергетиката, според която, ако трябва да се постигнат нетни нулеви емисии през 2050 г., трябва да се спрат всички нови инвестиции в добива на изкопаеми горива. Разбира се, две седмици след тази абсурдна прогноза, самата институция призова страните от ОПЕК да увеличат добива на петрол.

Все пак от МАЕ предвиждат, че търсенето на природен газ ще достигне своя връх около средата на 2020-те и да започне да се понижава със средно над 5% годишно през 2030-те. След това търсенето ще забави спада през 2040-те години, защото повече от половината природен газ в световен мащаб през 2050 г. ще бъде използван за производство на водород. Този сценарий също би означавал, че търговията с втечнен природен газ ще намалее с 60% между 2020 и 2050 г., а газът, транспортиран по тръбопроводи, ще намалее с 65%, според агенцията.

Според проспекта за облигации на Qatar Petroleum, страната от Персийския залив не вижда скоро търговията с втечнен природен газ да се забавя. Компанията очаква пазарът да продължи да расте с около 3,6% всяка година до 2040 г. и да продължи да се увеличава дори след 2040 г.