Китай изпревари САЩ като най-голяма петролна рафинерия в света през 2020 г., след като преработваше повече суров петрол от САЩ през по-голямата част миналата година, сочат данни на Американска администрация за енергийна информация, цитирани от Oilprice.

На фона на спада на търсенето в САЩ през 2020 г., Китай се възползва от падащите цени на петрола през 2020 и рафинериите увеличиха нивата на производството си. Към момента Китай има поне четири нови рафинерии, които са в процес на изграждане.

Въпреки, че САЩ вероятно отново ще изпреварят Китай като най-голямата рафинерия в света до края на 2021 г., прогнозите за дългосрочното търсене поазват, че тази тенденция ще е краткотрайна, на фона на нарастването на нуждата от петрол в Азия.

Петролните рафинерии в САЩ сериозно губят инерция по време на пандемията от Covid-19. В края на миналата година Royal Dutch Shell Plc спря производството в рафинерия Convent в Луизиана. През 1967 годона когато съоръжението стратира производтвото си, то е имало 35 пъти по-голям капацитет за рафиниране от този на Китай.

Още един удар за рафинериите в Америка беше силната буря, която удари щата Тексас през февруари. По време на извънредното положение рафинирането на петрол спадна до най-ниските си нива от 2008 г., заради замръзналите тръбопроводи, които принудиха производителите да спрат дейностите.

Междувременно данните сочат, че през ноември Китай преработва около 1,2 милиона барела суров петрол.

"Жаждата" за руски петрол в САЩ доведе до рекорден внос

"Жаждата" за руски петрол в САЩ доведе до рекорден внос

Русия се превърна в третия по големина доставчик на петрол за САЩ през 2020 г.

Но Китай не е единственият гигант, който ще инвестира в петролни рафинерии през следващото десетилетие. Само преди няколко седмици Индия обяви план за инвестиране на 4,5 милиарда долара в разширяване на рафинерията Panipat до септември 2024 г. Това ще увеличи капацитета на Panipat с две трети - до 500 000 барела на ден.

Третият по големина вносител и потребител на петрол в света Индия се стреми да увеличи капацитета си за рафиниране на петрол с 60%, в отговор на нарастващото търсен в страната.