Лишени от достъп до венецуелски суров петрол, заради от санкциите които наложиха срещу режима на Николас Мадуро и изправени пред намалени доставки от страните от ОПЕК, САЩ се насочиха към внос на руски петрол през 2020 г. Сред клиентите са рафинерии като Exxon Mobil Corp, заводът на Chevron Corp. Mobile в Алабама, и съоръжението на Valero Energy в Сейнт Чарлз, пише Bloomberg.

Нещо повече - Русия се превърна в третия по големина доставчик на петрол за САЩ миналата година. За подвига на Кремъл се говори на петролния пазар, но изненадващо, това не е обсъждано много в дипломатическите кръгове. "Изкачването на Русия до третия по големина износител на петрол не привлече никакво внимание във Вашингтон", казва Боб Макнали, бивш старши съветник в Белия дом.

Все по-голямата зависимост на Америка от руския петрол обаче противоречи на американската енергийна дипломация. През последните две години дипломати от Вашингтон призовават европейските страни да се откажат от "Северен поток 2", опасявайки се, че това ще даде на Кремъл допълнителни "лостове" над съюзниците на САЩ. През 2019 г. руският газ представляваше около 45% от вноса на природен газ в Европа. През 2020 г. САЩ усилиха натиска срещу фирмите, които участват във финалната фаза от изграждането на газопровода "Северен поток-2". Конгресът разреши използването на санкции срещу компании, участващи в проекта. 

На този фон руският внос на петрол в Америка показва, че мантрата за енергийна независимост, отстоявана от бившия президент на САЩ Тръмп, е "куха", казва анализаторът Марк Финли. Миналата година в Тексас, Тръмп дори се похвали, че САЩ са са "енергийна суперсила" и страната никога повече не би трябвало да зависи от" враждебни чуждестранни доставчици.Толкова за енергийното господство", коментира Финли.

САЩ изпреварват Саудитска Арабия по доставки на петрол в третия най-голям вносител в света

САЩ изпреварват Саудитска Арабия по доставки на петрол в третия най-голям вносител в света

Вносът на суров петрол от САЩ се е увеличил с 48% през февруари

През февруари миналата година администрацията на Тръмп включи в черния списък търговско дъщерно дружество Rosneft PJSC на най-голямата руска петролна компания държавната "Rosneft" заради поддържане на връзки с венецуелския президент Николас Мадуро и държавната петролна компания на Венецуела PDVSA.

В черния списък не попаднаха други руски образувания, което означава, че американските компании могат да продължат да купуват руски продукт.

Превръщането на Русия в ключов доставчик на петрол за САЩ доказва способността на Кремъл да обърне политиката на Вашингтон в своя полза. След като години отчиташе по-малко от 0,5% от годишния внос на нефт и рафинирани продукти в САЩ, Русия непрекъснато увеличава дела си през последното десетилетие, достигайки рекорд - от 7% за миналата година според изчисленията на Bloomberg News. Американският внос от Русия е бил средно 538 000 барела на ден през 2020 г., което повече от този на Саудитска Арабия- 522 000 барела на ден.

Увеличението на вноса е, до голяма степен, за сметка на Венецуела. "След като загубиха венецуелския суров петрол и се сблъскаха с все по-скъпи суровини от традиционните доставчици на ОПЕК, те се превърнаха в основен клиент на руския продукт", казват анализатори.

Проблемите с доставките се усложняват от съкращаване на производството на ОПЕК, по-специално решението на Саудитска Арабия от миналата година да намали доставките до САЩ до най-ниското си ниво от 1985 г. Американският внос на саудитски суров петрол намалява с 14% през миналата година до 943 хил. барела на ден според официални данни.

Китай предизвиква Байдън с внос на петрол от Иран и Венецуела

Китай предизвиква Байдън с внос на петрол от Иран и Венецуела

Пекин вече не се опитва и да прикрива търговията със Северна Корея

Въпреки, че Вашингтон изглежда не се притеснява от увеличението на руския внос на петрол, това може да се промени. Преди дни президентът Джо Байдън отговори утвърдително на въпрос дали руският президент Владимир Путин е убиец и предупреди, че ще плати цена за намеса в изборите в САЩ, ако това се окаже така.

Според анализаторът Боб Макнали Белият дом може да обмисли забрана за внос на руски петрол по-късно това лято, въпреки че малцина от бранша виждат това като реална възможност.

Ако Саудитска Арабия увеличи производството си през следващите няколко месеца, както мнозина очакват, вносът на страната в САЩ би могъл да измести руските барели, както и петролът от Кувейт и Ирак. В противен случай американските рафинерии все пак ще трябва да намерят суровина от друго място.