Индия увеличи значително вноса на суров петрол от САЩ миналия месец, за сметка на намалените доставки от най-големия износител на петрол в света Саудитска Арабия. Америка дори вече изпревари саудитците като втори по големина доставчик на петрол в Индия според данни, цитирани от Reuters.

Индия цели да диверсифицира вноса на суров нефт и да не разчита единствено на петрола от Близкия изток, пише Oilprice. Причината е, че третият по големина вносител на петрол в света не е доволен от политиките на ОПЕК + за затягане на петролния пазар и вдигане на цените на суровината.

Според данни от търговски източници, цитирани от Reuters, вносът на суров петрол от САЩ се е увеличил с 48% до рекордните 545 300 барела на ден (bpd) през февруари. Така САЩ станаха вторият по големина доставчик на петрол за Индия.На първо място е Ирак.

Саудитска Арабия е сред най-големите доставчици за Индия през последните петнадесет години. През февруари обаче вносът на саудитски петрол от Индия се срина с 42% до най-ниското ниво от десетилетие насам.

Индия може да запази намаления внос от Саудитска Арабия и през март и април, след като критикува ОПЕК + за "изкуствените съкращения, за да може цената да се покачва".

Индия разчита на внос за повече от 80% от потреблението си на петрол и внася 60 на сто от суровината от Близкия изток.