Въпреки призивите за деескалация на напрежението, Пекин реши да предизвика новата администрация във Вашингтон като увеличи значително покупките на петрол от Венецуела и Иран — две държави, които попадат под американски санкции, предава The Wall Street Journal.

Очаква се само през март Китай да внесе 918 хил. барела дневно от Иран, най-високият обем от влизането в сила на петролното ембарго, наложено от САЩ преди две години, по данни на Kpler. Тенденцията се потвърждава и от други компании, които следят доставките. "Ако Иран продава по 1 млн. барела дневно при настоящите цени, Иран няма стимул да преговаря", посочва Сара Вакшури, президент на SVB Energy International.

Докато Китай финансира режима в Техеран, администрацията на Джо Байдън се опитва да намери начин да върне Иран на масата за преговори и да предоговори ядрената сделка, от която САЩ излезе по времето на Доналд Тръмп. Засега ислямската република отказва.

В същото време Пекин продължава покупките и от Венецуела. САЩ се опитва да принуди режима в Каракас да проведе честни избори чрез санкции.

Нещо повече, Китай все по-често заобикаля и международните санкции срещу Северна Корея и вече дори не се опитва да прикрива търговията в помощ на Пхенян.

В комбинация с покачващите се цени на черното злато, покупките на Пекин намаляват натиска върху Техеран и Каракас.